Porast podpore SDS, vladi in parlamentu

Decembrska anketa Dela kaže, da je Slovenska demokratska stranka (SDS) še naprej stranka z največjo javnomnenjsko podporo in beleži precejšen porast podpore.

Objavljeno
03. januar 2007 07.05
Ljubljana – Decembrska anketa Dela kaže, da je Slovenska demokratska stranka (SDS) še naprej stranka z največjo javnomnenjsko podporo. V primerjavi z mesecem prej SDS tudi edina med strankami beleži precejšen porast podpore. Če bi bile volitve jutri, bi jo volilo skoraj 24,8 odstotka vprašanih, medtem ko je novembra imela 20-odstotno podporo.

Lani je demokratska stranka le dvakrat dosegla višjo naklonjenost kot tokrat, in sicer prvič januarja, s 25,6-, drugič pa februarja s 24,9-odstotno podporo. Drugouvrščeni Pahorjevi socialni demokrati so sicer v primerjavi z rezultati novembrske ankete izgubili 0,3 odstotne točke, vendar je na podlagi celoletnih rezultatov opaziti trend naraščanja podpore tej opozicijski stranki. SD je s 16,6 odstotka tudi decembra prepričljivo prehitela liberalne demokrate. Te bi v decembru volilo 13,9 odstotka anketiranih ali 0,7 odstotne točke več kot novembra.

Čeprav se prav v zadnjih tednih v LDS spopadajo z globoko notranjo krizo, kaže, da trenja, ki so verjetno tudi odsev predkongresnega vrenja (programski in volilni kongres LDS bo konec januarja), niso bistveno vplivala na javnomnenjsko podporo stranki. Novembrska podpora LDS je znašala 13,2 odstotka. Je pa skozi celoletno obdobje (vodenje stranke je proti koncu leta 2005 prevzel Jelko Kacin) opazen upad naklonjenosti LDS. Da bi volili LDS, je januarja lani odgovorilo 18,6 odstotka vprašanih, v naslednjih mesecih pa je bila podpora vselej nižja.

Med preostalimi parlamentarnimi strankami je edino SNS presegla petodstotno podporo. Z novembrskega 4,1 odstotka je decembra porasla na 5,8 odstotka (na barometru priljubljenosti pa je denimo predsednik te stranke zdrknil kar za štiri mesta). NSi in SLS sta tokrat dosegli nekoliko slabši rezultat kot prejšnji mesec, vendar gre za majhno razliko: NSi 3,4 odstotka (novembra 3,8 odstotka), SLS 3,2 odstotka (novembra 3,5 odstotka).

Več v tiskani izdaji Dela.