Poročilo State Departmenta deli stranke

Stranke so se različno odzvale na poročilo ameriškega State Departmenta o človekovih pravicah v svetu za leto 2006. V SNS menijo, da pri tem "gre izključno za izvoz ameriškega dela".

Objavljeno
07. marec 2007 20.18
Sašo Peče bedi nad nadaljevanjem 11. redne seje DZ
Ljubljana - Poročilu State Departmenta o položaju človekovih pravic v svetu za leto 2006 v SNS ne dajejo nobene teže, saj "gre izključno za izvoz ameriškega dela", je povedal vodja poslanske skupine SNS Sašo Peče. V SLS pa po besedah podpredsednice Nade Skuk menijo, da gre v poročilu za zadeve, ki se vlečejo še iz preteklega obdobja. Predsednica odbora DZ za notranjo politiko Mojca Kucler Dolinar (NSi) meni, da se na področju sodnih zaostankov, policije in Romov zadeve že izboljšujejo.

Poslanski skupini SNS "se zdi žalostno, da državna institucija, ki nastopa v imenu države, katere kapital vrednoti kriterije človekovih pravic, sploh upa soditi kogarkoli drugega," je povedal Peče. Da v Sloveniji obstaja problem sodnih zaostankov in zmanjševanja neodvisnosti medijev, je po Pečetovih besedah splošno znano. "Kar se tiče ostalih zadev, ki jih izpostavljajo v poročilu, pač napeljuje na njihovo nepoznavanje slovenskih razmer," je zaključil vodja poslanske skupine SNS.

SLS: Azil za upravičene do zaščite

"Iz poročila ameriškega zunanjega ministrstva je razvidno, da opozarjajo predvsem na področja in zadeve, ki se vlečejo še iz preteklega obdobja in niso nastale šele v mandatu te vlade," je v izjavi zapisala podpredsednica SLS Nada Skuk, ki opozarja, da mora nova vlada rešiti zadeve za nazaj.

Glede prosilcev za azil v SLS verjamejo, da Slovenija daje zaščito tujcem, ki upravičeno zaprosijo za zaščito. V večini primerov pri zavrnitvi prošenj pa gre po njihovem mnenju za primere, ki ne ustrezajo kriterijem za pridobitev azila. Problematika izbrisanih pa bo "zadovoljivo rešena samo z ustreznim ustavnim zakonom", je še zapisala Skukova.

Kucler Dolinareva: Predvsem sodni zaostanki, policija in Romi

Mojca Kucler Dolinar je v odzivu na poročilo State Departmenta kot predsednica odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje izpostavila predvsem področja sodnih zaostankov, policije in Romov. Tako je zapisala, da se v DZ zavedajo pomena sodnih zaostankov in v zvezi s tem spreminjajo in dopolnjujejo ustrezno zakonodajo in izvajajo nekatere projekte za njihovo odpravo. Kot primer je navedla projekt Lukenda, nacionalni program z vrsto ukrepov za odpravo sodnih zaostankov do konca leta 2010.

Glede problematike nevarnosti prekomerne uporabe sile s strani policije bo poleg že obstoječega pritožbenega postopka v zakonu o policiji 18. marca stopila v veljavo novela zakona o državnem tožilstvu. Ta bo v okviru skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala ustanovila nov specializirani oddelek, ki bo izključno krajevno in stvarno pristojen za pregon vseh kaznivih dejanj, je zapisala Kucler Dolinarjeva, ki je tudi poslanka NSi.

V zvezi z romsko problematiko pa bo po besedah Kucler Dolinarjeve odbor za notranjo politiko na seji 14. marca obravnaval predlog zakona o romski skupnosti, ki ga je v zakonodajni postopek predložila vlada. Cilj omenjenega predloga zakona je celovita ureditev položaja romske skupnosti.

Kot je znano, je ameriško zunanje ministrstvo v torek objavilo poročilo o položaju človekovih pravic v svetu za leto 2006. Poročilo stanje v Sloveniji na splošno ocenjuje kot pozitivno, opaža pa probleme na določenih področjih. Izpostavljeni so predvsem sodni zaostanki, posreden vpliv vlade na medije, površno obravnavanje prošenj za azil, nasilje nad ženskami, diskriminacija in nasilje nad Romi in homoseksualci ter diskriminacija izbrisanih.

MK: Poročilo State Departmenta napisano v pozitivnem duhu

Poročilo ameriškega State Departmenta o stanju na področju človekovih pravic za leto 2006 glede pravice do svobode govora in tiska v Sloveniji je ugodno, je v današnjem odzivu zapisalo Ministrstvo za kulturo (MK). Po mnenju ministrstva poročilo že na začetku v pozitivnem duhu navaja, da tako ustava kot tudi zakoni omogočajo svobodo govora in tiska ter da vlada te pravice v praksi spoštuje.

Sicer poročilo navaja, da obstajajo poročila o posrednem vladnem vplivu na medije, vendar na ministrstvu opozarjajo, da tovrstna zatrjevanja v poročilu o stanju človekovih pravic niso povzeta na ravni dejstev. Je pa na ravni dejstev v poročilu navedena trditev, da so tudi v letu 2006 posamezniki lahko kritizirali vlado tako zasebno kot javno brez povračilnih ukrepov, ter da vlada ni poskušala omejiti kritičnosti. Kot dejstvo je navedeno tudi, da so bili neodvisni mediji aktivni in da so izražali raznolike poglede brez pomembnih omejitev, so zapisali na ministrstvu.