Poročilo strank o ceni lokalnih kampanj

Danes opolnoči se izteče rok do katerega morajo stranke in kandidati računskemu sodišču poslati poročila o financiranju volilnih kampanj pred lanskimi lokalnimi volitvami. Polovico je računsko sodišče že prejelo, 
polovica je na poti. Do sedaj so znana podjetja, ki so podarjala denar Jankoviću, Kanglerju in Desusu.

Objavljeno
25. februar 2011 21.01
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – »To je neverjetno,« bi najbrž ocenil vrhovni revizor, če bi pogledal poročila strank o financiranju lanskih lokalnih kampanj. Posamezne stranke (SDS, LDS) računskemu sodišču poročajo za vsako občino od 208 posebej, a brez seštevkov. Druge (Desus, SD) so poslale le seštevke vsot na nacionalni ravni, a brez »lokalnih podrobnosti«. Tretje (SLS in NSi) celo oboje. A vrhovnega revizorja, ki bi ocenjeval, ni: po zakonu računsko sodišče poročil ne preverja kot po državnozborskih volitvah in ne odloča o povrnitvi stroškov kampanj, ki jih izplačujejo občine.

Do danes, je računsko sodišče prejelo poročila NSi, SDS, SLS in Desusa. Stranke SD, LDS, Zares in SNS so poročila poslale zadnjega dne po pošti in bodo na računskem sodišču prihodnji teden. Osnovne podatke o poročilih, ki jih bo računsko sodišče šele prejelo, so nam predstavili Uroš Jaušovec (SD), Bogdan Biščak (Zares), Uroš Petohleb (LDS) in Miša Glažar (SNS). SDS, SLS in NSI so poročale tudi o ceni županjskih kampanj, kjer rok za poročanje zaradi drugega kroga v posameznih občinah izteče šele čez dva tedna.

Visoka cena vladanja

Po višini prijavljene vsote za kampanje občinskih svetnikov si sledijo SD Boruta Pahorja s 516.578 evri, LDS Katarine Kresal s 322.995 evri in SDS Janeza Janše, ki pa nam je sporočila le približen znesek: 310.000 evrov. Računskemu sodišču so iz SDS poslali le vsote za posamezne občine, seštevka pa ne. Približno vsoto so nam sporočili, ko smo opozorili, da to v drugih strankah brez težav izračunajo. Med večjimi strankami je najmanj, kot običajno, porabila SNS Zmaga Jelinčiča: le 43.400 evrov.

Primerjava porabljenega z rezultatom volitev kaže, da kampanje strank vladne koalicije niso bile učinkovite: SDS je z nižjim zneskom prepričala bistveno več volivcev kot SD. Vzrok je najverjetneje dogajanje na državni ravni: stranke, ki vladajo, med krizo niso posebno priljubljene. Izjema je Desus, katerega kampanja je bila podobno učinkovita kot kampanje opozicijskih SLS, SNS in NSi (podatki so v preglednici).

Kaj so razkrili?

Iz poročil strank že od takrat, ko imamo volitve, ni mogoče ugotoviti, kdo jim je dal denar za kampanje. Nekaj podjetij in posameznikov pa je tokrat vendarle navedenih. Vsa podjetja in posameznike, ki so mu podarili okoli 100.000 evrov, je že januarja po pomoti razkril štab ljubljanskega župana Zorana Jankovića. V poročilu SLS so navedli podjetja in posameznike, ki so 64.621 evrov podarili za kampanjo župana Franca Kanglerja in liste SLS v Mariboru. Kampanje le za občinske svetnike so SLS stale 238.554 evrov, od donatorjev so prejeli 50.396 evrov, od tega v Mariboru kar 41.324 evrov. Večino stroškov SLS in drugi plačajo s prenakazilom iz rednega računa na volilne.

Nekaj podjetij, ki so skupaj podarila 14.824 evrov, je razkril tudi Desus. Glede na skupaj zbranih 268.103 evrov dobrih pet odstotkov. Ljubo Jasnič je pojasnil, da so razkrili donacije občinskim organizacijam. Seznam predstavljamo na delo.si. Ker SDS zbirnega poročila računskemu sodišču ni poslala, podobnega zanje ne moremo objaviti, so pa v poročilih za posamezne občine razkrili nekaj financerjev, v Grosuplju jim je, denimo, 1000 evrov podaril hotel Kongo, v Središču ob Dravi 250 evrov NSi za skupno kandidaturo. Poročila SD, Zaresa, LDS in SNS še niso dostopna.

Kdaj bodo volitve občinskih svetnikov in županov v občinah Trebnje in Mirna, bo predsednik državnega zbora Pavel Gantar razglasil v ponedeljek, smo izvedeli neuradno. Volitev v občini Koper pa Gantar – po informacijah iz parlamenta – v začetku prihodnjega tedna ne bo razpisal. Kaj storiti v tej občini, ki je parlament ni razdelil na Koper in Ankaran, se Gantar še posvetuje. Pričakovati je, da bo predsednik državnega zbora volitve v Trebnjah in Mirni razpisal za 10. april, ko bo tudi referendum o malem delu.