Porodi v Celju končno v intimi

Danes naj bi začeli s porodi v obnovljenem porodnem bloku, kjer ne bo več skupinskega rojevanja, partnerji pa bodo zraven brez plačila.

Objavljeno
24. november 2015 20.09
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Porodnice v porodnišnici Splošne bolnišnice Celje (SBC) bodo od danes ali najpozneje od jutri rojevale v obnovljenem porodnem bloku. Vsaka zase, v svoji porodni sobi, nič več tudi do tri skupaj v sobi, kjer je bila za intimo navadna zavesa med posteljami.

Na težavo z zagotavljanjem intime so v porodnišnici vodstvo SBC opozarjali več let in jih prosili za obnovo prostorov, je povedala vodja babic v porodnem bloku Angela Petaci Cimperman: »Dela ne moremo načrtovati. Zgodi se, da jih v štirih urah rodi šest, potem je pa tri ure prazno. Ženske so rojevale v skupni sobi, slišale so druga drugo, včasih ne moremo zagotoviti, da se res ne bi ničesar videlo. To nas je strašno motilo.«

SBC je dve individualni porodni sobi uredil že pred leti, skupno sobo pa so nameravali preurediti z novogradnjo, ki je po gradnji urgentnega centra še vedno le v načrtih in oddaljena za nedoločen čas. Zato so se v SBC odločili, da ne bodo več čakali. Prenova porodnega bloka je stala 130.000 evrov, donatorji so podarili še 16.000 evrov.

Namesto šestih tednov pet mesecev

»Z novimi prostori je porodnišnica SBC v vrhu slovenskih porodnišnic. So še takšne, kjer imajo po dve porodni postelji v isti sobi. Vesel sem, da mi takšne sobe nimamo več,« je povedal predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka asist. mag. Jakob Koren.

Vendar niti pri obnovi ni šlo vse po načrtih. Predvideni čas obnove je bil šest tednov, zavleklo pa se je za kar štiri mesece. V SBC so se že pred obnovo bali, da bi se to lahko zgodilo, vendar so izvajalca na javnem naročilu morali izbrati zaradi najnižje cene. Precej daljša obnova je pomenila tudi logističen zalogaj, saj so morali porode urediti v drugih prostorih oddelka, ki so prav tako premajhni, dotrajani in potrebni obnove.

Ob odprtju novega porodnega bloka so v celjski porodnišnici razveselili tudi partnerje porodnic. Več kot 70 odstotkov porodnic ima pri porodu ob sebi partnerja, tem odslej ne bo treba več plačati za navzočnost. Novost je tudi brezplačna obporodna analgezija v obliki epiduralne ali intravenske z Ultivo. Za zdaj to zagotavljajo le dopoldne in za nujna stanja, saj je zdravnikov anesteziologov premalo, da bi lahko obporodno analgezijo zagotavljali 24 ur na dan. Je pa celjska porodnišnica edina v slovenskih splošnih bolnišnicah, ki zagotavlja 24-urno navzočnost zdravnika neonatalnega pediatra.