Portoroško Vilo Marina lahko kupi le ... kmet

Sporna prodaja: Vila Marina ima nenavaden predkupni pogoj: kupi jo lahko le kmet, ki ob njej ne bo ne kmetoval ne zidal.

Objavljeno
16. september 2014 20.59
Posodobljeno
17. september 2014 08.00
Vila Marina v Seči 30.julija 2014
Boris Šuligoj, Koper, Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Boris Šuligoj, Koper, Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Portorož – Še ena packarija s posebno dragoceno portoroško vilo. Tako so komentirali prodajo Vile Marina, ki je last Zavarovalnice Triglav, za katero naj bi bila danes s kupcem Aleksandrom Jerebom sklenjena pogodba o nakupu vile za 1,5 milijona evrov. Jereb naj bi za aro vplačal 75.000 evrov (pet odstotkov) kupnine. Prodaja opazne portoroške vile je sporna iz več razlogov.

Sporna je najprej zato, ker so zanjo že sklenili predpogodbo s srbskim državljanom Predragom Vranićem, ki je tudi že vplačal aro z enakim zneskom, vendar se je zadnjega dne našel kupec s predkupno pravico in mu speljal že »kupljeno« vilo. To je Aleksander Jereb, znani slovenski bogataš iz Radomelj, nepremičninski podjetnik, nekdanji večinski lastnik Kompasa MTS, ki ima tudi status kmeta. In prav ta status mu je omogočil uveljavitev predkupne pravice. Zakaj se je Zavarovalnica Triglav odločila, da bo prodajala očitno turistično nepremičnino kot kmetijsko zemljišče, nam nekaj nepremičninskih agentov ni znalo pojasniti. Iz Skupine Triglav so nam na to odgovorili zelo suhoparno: »Nedavno je bila sklenjena predpogodba o prodaji. Sam postopek prodaje pa je dolgotrajen, saj ga poleg običajnih postopkov pri sklepanju pogodb opredeljujejo tudi določbe zakona o kmetijskih zemljiščih. Ker v Skupini Triglav upoštevamo načela zaupnosti poslovnih razmerij, dogovorov ali odnosov med poslovnimi partnerji, vam drugih podrobnosti ne moremo in ne smemo razkriti, saj gre za poslovno skrivnost.«

Predkupna pravica v posmeh kmetijstvu in urejeni državi

Vila Marina je turistična počitniška apartmajska stavba (s štirimi zvezdicami) na polotoku Seča, tik nad kampom Lucija oziroma nad Marino Portorož. Stavba je bila zgrajena leta 1996, ima 1552 neto tlorisne površine stavbe, v kateri je osem apartmajev s 23 ležišči, notranji bazen z masažnimi šobami, turško savno in fitnesom, klubska soba z recepcijo in barom, konoba ter sejna soba z 18 sedeži. Dve nadstropji stavbe povezuje dvigalo. Ima športno igrišče za igre z žogo, balinišče na mivki, prostran travnik in park z zavetjem številnih sredozemskih dreves. Razkošno območje je ograjeno z živo mejo. Gre za približno 5000 kvadratnih metrov nezazidljivega stavbnega zemljišča (tu pozidava ni mogoča), ob katerem je tudi 1400 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča. Ob stavbi je tudi približno 450 kvadratnih metrov velika garaža v kleti (ki menda nima vseh dovoljenj) za več kot deset avtomobilov. Zaradi 1400 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča, na katerem ni mogoča resnejša kmetijska proizvodnja, je celotna apartmajska stavba ujetnica predkupne pravice kupcev s statusom kmeta.

Seveda je taka predkupna pravica v posmeh kmetijstvu in urejeni državi, saj ni nobenega kmeta v državi, ki bi za 1,5 milijona evrov kupil vilo, da bi lahko na tako majhnem koščku zemlje prideloval kar koli donosnega. Še posebno ker vzdrževanje te vile in posestva zahteva na mesec najmanj 4000 evrov stroškov. »Če bi hoteli res pridobiti čim več kupcev, bi kmetijsko zemljišče ločili od stavbnega,« nam je včeraj povedal eden od portoroških nepremičninarjev. Razglas o prodaji vile pa je zaradi njenega kmetijskega statusa visel na oglasni deski upravne enote Piran. In Aleksander Jereb se je nanj prijavil zadnji možen datum – 14. avgusta.

Kupec si stavbe še ni ogledal

Naslednja nenavadna okoliščina, ki smo jo izvedeli od nepremičninskih posrednikov, je, da si kupec v zadnjem letu, odkar je nepremičnina v prodaji, stavbe sploh ni ogledal. Zato je več virov trdilo, da Aleksander Jereb nepremičnine ne kupuje zase. Z njim smo hoteli vzpostaviti stik, vendar je eden od njegovih partnerjev to možnost zavrnil, ker Jereb nerad odgovarja novinarjem.

Dobili smo namige za tri znane Slovence, ki naj bi jim bila nepremičnina v resnici namenjena. Poklicali smo vse tri (Matjaža Rakovca, nekdanjega prvega moža Triglava, nepremičninarja Aleksandra Jančarja in direktorja Marine Portorož Mirana Kraševca) ter dobili jasen, odločen in nedvoumen odgovor, da tak nakup gotovo ni zanje. Tretja okoliščina, ki vzbuja dvom o primernosti take prodaje Jerebu je, da so ga kriminalisti letos že dvakrat kazensko ovadili: prvič zaradi utemeljenega suma o vpletenosti v večmilijonsko oškodovanje Geodetskega zavoda Slovenije, in drugič zaradi vpletenosti v domnevno oškodovanje Marine Portorož (skupaj z Bojanom Petanom in drugimi), bil je tudi pravnomočno obsojen na pogojno kazen pet mesecev zapora zaradi groženj s pištolo. Nasprotniki prodaje trdijo, da podjetje, ki je v dobršni meri v državni lasti, ne more prodajati svojega premoženja nekomu, ki ga ista država preganja zaradi nezakonitosti.

Več nepremičninarjev nam je včeraj zatrdilo, da gre za zelo nenavadno prodajo. O ceni pa so imeli različno mnenje. Medtem ko so nekateri trdili, da bi zaradi lege (pogled na marino) tako velika stavba in zemljišče morala iskati boljšega plačnika, so drugi trdili, da je treba v stavbo še kar nekaj vložiti, da jo je težko vzdrževati in da gre za primerno ceno za ta čas.