Portorožani proti garažnemu velikanu z apartmaji

Namesto velikega 
parkirnega kolosa krajani pričakujejo več manjših garažnih hiš. Časa za predloge je še nekaj.

Objavljeno
25. maj 2011 11.03
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Piranski župan Peter Bossman je javno razgrnitev osnutka občinskega podrobnega načrta za garažno hišo Valeta podaljšal do 10. junija. Portorožani, ki so se na javni obravnavi močno uprli načrtom, so tako dobili še nekaj časa za premislek, pripombe in predloge. Toda do zdaj sta prišli v občinski urad za okolje in prostor samo dve pisni pripombi.

Občinski podrobni prostorski načrt za Valeto nameravajo prvič obravnavati na septembrski seji občinskega sveta. Zamisel o gradnji garažne hiše pod križiščem Valeta in v »mrtvem kotu« Portoroža v neposredni bližini Avditorija se je porodila že v času prejšnjega župana Tomaža Gantarja, ko so po izdelani prometni študiji sprejeli spremembo srednjeročnega plana in postavili temelje za načrte o garažni hiši.

Takoj po nastopu nove občinske oblasti so piransko občinsko upravo obiskali predstavniki družbe GH Holding, ki izhaja iz sistema podjetij prekmurskega podjetnika Stanka Polaniča in gradbene družbe SGP Pomgrad. GH Holding je pri koprski družbi PS Prostor že naročil osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki stane med 20.000 in 40.000 evrov.

Garažna hiša bi bila na tem mestu primerna, ker bi lahko vanjo avtomobili zapeljali že na Valeti in prometno ne bi obremenjevali Portoroža. Od garaže v neposredni bližini vhoda v predor pod Valeto do centra Portoroža je od 600 do 700 metrov. Garažna hiša bi imela v 13 etažah prostora za 500 vozil. Ob njej bi zgradili 63 apartmajev. Stanovanja so menda ključ za sestavo finančne konstrukcije. Občina namerava objaviti razpis za javno-zasebno partnerstvo. V projekt bi vložila zemljišče, za vse drugo bi poskrbel partner. Kako bi na razpisu izbrali ravno GH Holding ali katera od družb, povezanih s Stankom Polaničem, za zdaj ni jasno. Toda Portorožani, ki so se udeležili javne obravnave, so imeli veliko pripomb, od katerih ne bodo odstopili.

Najbolj jih moti gradnja apartmajev za trg, ker da so v zadnjih nekaj letih v občini zgradili več 100 takšnih stanovanj, med katerimi so neprodana celo v neposredni bližini bodoče garaže. Stanovanja po njihovem močno obremenjujejo komunalno infrastrukturo, poslovanje in življenje v kraju. Poleg tega so krajani opozorili, da je pot, ki pripelje iz središča do načrtovanega kolosa, že zdaj pretesna, ta del Portoroža pa bi z novogradnjo postal še bolj utesnjen. Medtem ko občani trdijo, da jim primanjkuje drugih objektov, da središče kraja ni urejeno, da ni primernih trgovin in prostora za rekreacijo, garažno hišo podpirajo gostinci, trgovci, hotelirji in drugi turistični delavci, ker kraju primanjkuje parkirnih mest. Posamezni domačini bi podprli gradnjo garaže, če bi ta bila manjša in če bi ob njej zgradili prostore za kulturno dejavnost ali trgovino.