Posameznik ne bo ob nobeno pravico

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je podrobneje pojasnil predloge ukrepov v okviru priprave proračunov za prihodnji dve leti. Minister je zatrdil, da noben posameznik ne bo ob nobeno pravico, ki jo je doslej država zagotavljala.

Objavljeno
08. september 2009 20.41
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je danes podrobneje pojasnil predloge ukrepov v okviru priprave proračunov za prihodnji dve leti. "Naš predlog je sestavljen iz treh točk. Noben posameznik ne bo ob nobeno pravico, ki jo je doslej država zagotavljala," je pojasnil minister Svetlik in dodal, da so se te pravice v zadnjem času razširile, na primer brezplačen vrtec, brezplačna prehrana v srednji šoli in podobno.

Poudaril je, da bi v ministrstvu za delo radi videli, da sta proračuna za leti 2010 in 2011 razvojno in socialno naravnana ter uravnotežena pri izdatkih in prihodkih. To po ministrovih besedah pomeni, da bo moral vsak resor glede na krizne čase dati svoj prispevek. Zato moramo najti način, kako omejiti določene socialne izdatke oziroma izdatke iz proračuna, je menil.

 

Dodal je, da v proračunskih izdatkih predstavljata "dva agregata 60 odstotkov proračuna". To so vsi socialni izdatki, ki jih pokriva ministrstvo za delo, drugi največji agregat pa so plače javnih uslužbencev.

 

Dobra novica je, pravi minister Svetlik, da bodo kljub recesiji in padcu BDP v zadnjih mesecih s predlogom, ki ga na tem resorju oblikujejo in je že razpravi, ohranili socialno državo na enaki ravni kot doslej. Celo več, saj minister Svetlik opozarja, da bodo na podlagi tega predloga sposobni oskrbeti vse nove upravičence, kot so dodatni brezposelni, in vse druge upravičence po socialni zakonodaji.

 

Drugi del predloga pa gre po besedah ministra Svetlika v smeri socialne zakonodaje, ki jo pripravljajo, in se bo začela uporabljati prihodnje leto. Sistemske spremembe bodo že v prihodnjem letu zagotovile, da bodo dali višje prejemke tistim, ki živijo samo od socialnih transferov. Po zadnji oceni ministrstva marsikateri socialni prejemki zaostajajo za življenjskimi stroški.

"Če želimo realizirati prvo in drugo, potrebujemo tudi tretji ukrep. Z našim tretjim predlogom se obračamo poleg javnih uslužbencev, kar se je zgodilo v torek, tudi na vse prejemnike socialne pomoči in na upokojence, da z razumevanjem sprejmejo predlog, da ostanejo ti prejemki do nadaljnjega na enaki ravni, kot so sedaj," je poudaril minister.

 

Z novo socialno zakonodajo naj bi po ministrovih besedah zagotovili tudi višje tako imenovane začasne in trajne socialne pomoči, katerih znesek naj bi se dvignil tako, da bo v čim večji meri izenačen z življenjskimi stroški. Minister je pojasnil, da je bil ta znesek nazadnje ocenjen za začasne socialne pomoči na 310 evrov, za trajne socialne pomoči pa na 450 evrov.

 

"To še ni usklajeno, so predlogi, ki jih sedaj oblikujemo in jih bomo še usklajevali v pogovoru s koalicijskimi, pa tudi drugimi socialnimi partnerji. Pogovori intenzivno tečejo, v torek je bil pogovor z javnimi uslužbenci," je še omenil minister Svetlik.