Poseg vodstva zaradi omembe imena direktorja TV

Urednik razvedrilnega programa TVS Petar Radović je tajnici režije naročil, naj izreže del sobotne oddaje Hri-bar, v katerem Sašo Hribar in Ljudmila Novak govorita o Jožetu Možini.

Objavljeno
13. oktober 2009 21.25
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana - Vsi tisti, ki so si v soboto, 10. oktobra, ogledali satirično oddajo Hri-bar, v kateri je Sašo Hribar gostil predsednico neparlamentarne stranke Nova Slovenija (NSi) Ljudmilo Novak, so bili prikrajšani za del, v katerem voditelj oddaje - bliža se namreč kongres te stranke - gostjo vpraša, ali bi bila za NSi rešitev, če bi vajeti prevzel Jože Možina, direktor TV Slovenija, ki ga je pred časom politični analitik Boštjan M. Turk označil za najboljšega slovenskega politika? Novakova je odgovorila, da nima nič proti, naj se Možina včlani v stranko in kandidira - kot lahko kandidirajo vsi drugi. Po posredovanju odgovornega urednika razvedrilnega programa Petra Radovića ta del v oddaji, ki so jo sicer snemali dan prej, ni bil objavljen.

Petar Radović je za STA v sporočilu za javnost v ponedeljek zapisal, da so bile njegove odločitve avtonomne in v skladu z odgovornostjo, ki jo pri objavi vsake oddaje kot odgovorni urednik ima. Kot je navedel, si bo še naprej prizadeval za spoštovanje programskih meril in etičnih kodeksov RTV ter se boril proti poskusom njene politizacije. Že 2. in 9. oktobra je zaradi zlorab imen posameznih delavcev RTVS v oddaji Hri-bar uredniku oddaje Bojanu Kranjcu dal pisno navodilo, naj ljudi s Televizije Slovenija ne uporablja za svojo politično satiro. Kljub temu je z omembo direktorja TV Slovenija Jožeta Možine v zadnji oddaji po njegovem prišlo do nespoštovanja tega navodila. Ob tem je dodal, da je svoboda govora na TV Slovenija priznana kategorija, ki pa »se konča takrat, ko gre za njeno zlorabo«.

Svoboda govora je »močnejša kategorija od neke interne prepovedi, nekega odgovornega urednika,« pa je po odločitvi, da se iz oddaje izreže del (kar je Radović naložil tajnici režije), ki govori o vodstvu RTVS, dejal urednik oddaje Bojan Kranjc.

Po dogodku je Ljudmila Novak za Žurnal24, ki je o tem prvi poročal, povedala, da cenzura ni bila potrebna, saj je vse skupaj vzela kot šalo. »Če se lahko pošalimo na račun politikov, se lahko tudi na račun vodstva RTV Slovenija. Meni se ni zdelo nič tako spornega, da bi bilo treba karkoli cenzurirati.«

Več v sredinem tiskanem Delu.