Poskrbite za dobro klimo vašega mesta

Do torka, 22. septembra, poteka Evropski teden mobilnosti pod geslom Dobra klima mojega mesta, ki letos izpostavlja nesmiselnost in škodljivost navade voznikov, da puščajo avtomobile v prostem teku.

Objavljeno
18. september 2009 18.29
Ti. Kr.
Ti. Kr.
Ljubljana - Od 16. do 22. septembra poteka v skupno 1200 mestih Evropski teden mobilnosti. Pod geslom Dobra klima mojega mesta Ministrstvo za okolje in prostor posebej izpostavlja nesmiselnost in škodljivost navade voznikov, da puščajo avtomobile v prostem teku. S tem v zrak po nepotrebnem spuščajo škodljive pline, ki ne vplivajo le na klimatske spremembe, ampak škodujejo tudi zdravju ljudi.

Zato Evropska komisija poudarja, da lahko s tremi majhnimi spremembami - s speljevanjem brez močnega dodajanja plina, čimprejšnjim prestavljanjem v višjo prestavo in z ohranjanjem stalne hitrosti - porabo goriva zmanjšate za vsaj pet odstotkov. Strokovnjaki so tudi izračunali, da bi z varčnejšo vožnjo v Evropski uniji do leta 2010 privarčevali 20 milijard evrov, bilo bi 35 odstotkov manj nesreč in za 50 milijonov ton manj izpustov CO2 v ozračje.

Ob tem v boju proti podnebnim spremembam Evropska komisija tudi poudarja uporabo varčnih žarnic, dobro izolacijo, skrbno uporabo vode in ugašanje računalnikov.

V izvajanje aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti je letos po podatkih ministrstva za okolje vključenih 21 slovenskih občin. V Ljubljani je za uporabnike kartice Urbana brezplačen prevoz z avtobusi, brezplačno pa je tudi parkiranje na Dolgem mostu in Rudniku. TIC Velenje brezplačno izposoja kolesa in izvaja nagradno igro zbiranja vozovnic za vožnjo z lokalnim avtobusom. V Mariboru na Partizanski cesti je postavljen začasni prireditveni šotor, v katerem sta med drugim informativna točka Evropske komisije in stojnica Zveze prijateljev mladine Maribor, na kateri si lahko izračunate svoj "CO2 odtis". V nedeljo se lahko iz Maribora z vlakom brezplačno odpeljete do Ptuja, Ljubljana pa v nedeljo organizira brezplačne oglede mesta.

V povezanih dokumenti si oglejte priporočila Evropske komisije za podnebju prijaznejše navade