Poskusno odstranili slab oplesk v predoru Markovec

 Najmanj 835.000 evrov dodatnih nepotrebnih stroškov bo zaradi napačne izbire podizvajalca.

Objavljeno
10. januar 2014 09.52
Posodobljeno
10. januar 2014 11.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – »Predor Markovec bomo znova začeli pleskati čez en teden. Ustavi nas lahko samo potres,« je včeraj pred predorom povedal Matjaž Pečovnik, lastnik Map-Trada, ki se je včeraj lotil poskusnega odstranjevanja reklamiranega opleska in namerava že prihodnji teden imeti ustrezne analize za ponovno pleskanje.

Po približno enem letu bodo predor zdaj pleskali že drugič. Med prvim in drugim pleskanjem pa bo kar nekaj razlik. Prvič je podjetje Kugler iz Celja to delo opravljalo približno pet mesecev in zanj zahtevalo 450.000 evrov. Prejelo je polovico zneska, zdaj pa je vse skupaj v pravdnem postopku na sodišču. Le nekaj mesecev po končanih delih je namreč oplesk začel odstopati in Dars je z denarjem iz reklamacije oktobra objavil razpis, na katerem so izbrali podjetje Map-Trade.

Rezultati predvidoma v nekaj dneh

Marjan Ortar, predstavnik nadzornega inženirja DRI, je včeraj za Delo povedal, da je bil Kugler 6. februarja 2013 opozorjen, da nima pogojev za nadaljevanje pleskanja, vendar je vseeno nadaljeval. Čeprav je Boris Kugler tedaj trdil, da se opleska ne bo dalo popraviti, ker je v stenah preveč vpojenega parifina, je Matjaž Pečovnik iz Map-Trada včeraj povedal drugače.

»Stroj za odstranjevanje parafina in slabega opleska imamo v Sloveniji samo mi. Vse je odvisno od tega, kako globoko bomo morali odstraniti vrhnjo plast. V nekaj dneh bi morali imeti rezultate na poskusnem polju, kako čvrsto se kit in barva oprijemljeta betonske stene. V Sloveniji imamo največ izkušenj, pobarvali smo že deset predorov in lani smo po enakem postopku obnovili oplesk v predoru Karavanke,« je dejal Pečovnik.

Pleskanja več kot 40.000 kvadratnih metrov površin (in pred tem strganja starega opleska z njih) se bo lotilo 60 delavcev, ki bodo s primerno opremo delali 40 dni noč in dan. »Predor bomo zaprli na obeh koncih, da bomo ohranili temperaturo deset stopinj Celzija in primerno stopnjo vlage, delali bomo v dveh izmenah. Dars zahteva desetletno jamstvo. Ali bo cena res 835.000 evrov, pa bomo videli po tem, ko bomo odstranili material,« je povedal Pečovnik in dodal, da to ni davkoplačevalski denar, ampak denar iz reklamacije na račun jamstev, ki jih je dal Alpine Bau.

Pečovnik je povedal, da je bila vsota 835.000 evrov za popravilo pleskanja ocenjena glede na predpostavke tehnične dokumentacije v razpisu.

»Če bodo razmere zahtevale večjo debelino odstranjevanja materiala in nanos več izravnalne mase, bo cena temu primerno višja,« je dejal Pečovnik.