Poslancem spodletel poskus, da bi si zvišali plače

Poslanske skupine razdeljena pri vprašanju, ali bi poslancem morali zvišati plače.

Objavljeno
05. december 2018 19.00
Posodobljeno
05. december 2018 20.04
V državnem zboru razpravljajo o dvigu poslanskih plač. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana – Na sestanku za zaprtimi vrati so v državnem zboru obravnavali nov poskus zvišanja poslanskih plač, saj del poslancev zagovarja mnenje, da bi se morale plače tako kot preostalemu javnemu sektorju zvišati tudi poslancem. Predsednik državnega zbora Dejan Židan je predlog, ki so ga pripravile strokovne službe državnega zbora, poslanskim skupinam predstavil, a pri tem naletel na mešan odziv. V skladu s predlogom, ki so mu po naših informacijah nasprotovali tako v Levici kot LMŠ, bi se zvišale plače po en plačilni razred naslednje leto in nato še za en razred leto kasneje.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je povedala, da v tem trenutku predloga povišanja plač poslancem za dva razreda ne podpirajo in menijo, da je na prvem mestu dvig ugleda poslanske funkcije. Če zvišanja plač ne bodo vnovič predlagali poslanci katere od strank, je ta poskus po naših informacijah za zdaj propadel.

Plače funkcionarjev ureja zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Predsednik državnega zbora se uvršča v 65. plačni razred, podpredsednika v 62. plačni razred, poslanke in poslanci pa se uvrščajo od 55. do 62. plačnega razreda. Plačne razrede v tem razponu določi pristojno delovno telo, to je mandatno-volilna komisija.