Poslanci imenovali Turka in Jarca

Poslanke in poslanci so na mesto ministra brez listnice z 49 glasovi za in 13 proti imenovali Žigo Turka. S 56 glasovi za in sedmimi proti so imenovali tudi Iztoka Jarca za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Objavljeno
06. marec 2007 21.42
Iztok Jarc
Ljubljana - Poslanke in poslanci so na mesto ministra brez listnice, ki bo odgovoren za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, z 49 glasovi za in 13 proti imenovali Žigo Turka. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo poslej vodil Iztok Jarc, ki ga je državni zbor na to mesto imenoval s 56 glasovi za in sedmimi proti.

Turk: Upam, da bo čim manj delitve na naše in vaše

Novi minister brez listnice, ki bo odgovoren za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, Žiga Turk je po izvolitvi v državnem zboru izrazil zadovoljstvo, da je dobil tudi nekaj glasov s strani opozicije. Upam, da bo, ko bomo govorili o razvoju in reformah, čim manj delitev na naše in vaše, je še dejal Turk in ocenil, da ima polno podporo premiera Janeza Janše.

Turk je zadovoljen tudi zaradi nekaterih pohval, ki jih je na njegov račun izrekla opozicija. To daje po njegovem mnenju temeljne možnosti za sodelovanje tako s koalicijo kot tudi z opozicijo in s socialnimi partnerji. "Razvoj se tiče nas vseh in skupaj moramo najti neko soglasje o tem, da so razvoj in spremembe potrebne," je povedal Turk.

Ker je njegovo ministrsko mesto leto dni prazno, bodo prve naloge novopečenega ministra organizacijske narave. "Pregledati moramo, kje stojimo glede na reforme dokumente oz. resolucije, nato pa začnemo z delom," je pojasnil Turk.

Na opozorila opozicije, da bi mu znali lastni ministri pri razvojnih projektih metati polena pod noge, je Turk odgovoril, da se skuša iskati nekakšna nesoglasja. Pazil bom, da ne bom zašel v kakšne takšne pasti, je še dodal Turk.

Podporo Turku so mu odrekali edino v poslanskih skupinah LDS in SD, medtem ko so mu v DeSUS, SDS, NSi in SLS zagotovili svoje glasove, imenovanju pa niso nasprotovali niti v SNS in nepovezani skupini poslancev.

Turk bo tako prevzel vodenje službe vlade za razvoj. To vladno službo je od odstopa ministra Jožeta P. Damijana marca lani vodil državni sekretar Andrej Horvat, ki ga je vlada na njegovo željo razrešila s 4. februarjem. Za njim je začasno vodenje službe prevzela novoimenovana državna sekretarka Katja Lautar.

Jarc napovedal recenzijo programa za razvoj podeželja

Iztok Jarc je po glasovanju povedal, da izvolitev zanj pomeni veliko odgovornost ter napovedal, da bodo na ministrstvu opravili strokovno recenzijo programa za razvoj podeželja in uredb, če bo to potrebno in pravno možno, pa pripravili tudi spremembe.
Novoizvoljeni minister je glede zamika in zmanjšanja nekaterih kmetijskih izplačil za obdobje 2004-2006 in 2007-2013 pojasnil, da je najprej potrebno ugotoviti, kakšne so možnosti, da se izplačajo tiste subvencije, za katere obstajajo pravnomočne odločbe. Glede obdobja 2007-2013 pa je povedal, da so proračunski limiti dani. Navkljub vsemu pa bo ministrstvo pod njegovim vodstvom opravilo strokovno recenzijo novega programa za razvoj podeželja in nedavno sprejetih uredb.

Sicer pa se bo Jarc najprej lotil tekočih zadev. Izpostavil je predvsem izvedbo kmetijskih plačil za tekoče in prihodnje leto, za katera so proračunski okviri že znani. Veliko dela pa minister pričakuje tudi v normativnem delu, pri pripravi zakonov in podzakonskih aktov. Med tekoče zadeve je uvrstil tudi slovensko predsedovanje EU v prvi polovici leta 2008.

Med prioritetami je Jarc izpostavil še krepitev konkurenčne sposobnosti kmetijstva in živilsko predelovalne industrije ter ustrezno odzivanje kmetijstva na nekatera druga področja, kot so varovanje okolja, energetika in podnebne spremembe.

Navkljub velikim pričakovanjem se Jarc ne vidi v vlogi rešitelja slovenskega kmetijstva. "Noben človek ni rešitelj od nekje poslan. Potrudil pa se bom, da bom s svojimi sodelavci poskušal omenjene naloge dobro opraviti," je povedal Jarc in zavrnil očitke o slabi pripravljenosti subvencijske kampanje.

Janša poslance pozval k podpori

Predsednik vlade Janez Janša je pred tem poslanke in poslance pozval, naj podprejo predlog o imenovanju Turka za ministra brez listnice. Turk je v znanstveno-raziskovalni in inovacijski sferi v Sloveniji znano ime. Za seboj ima kljub mladim letom že zelo uspešno znanstveno kariero, pa tudi dosežke s področja popularizacije predvsem informacijskih tehnologij, je pojasnil Janša.

Drugi pa je bil na vrsti kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, ki ga je predsednik Janša v imenovanje državnemu zboru predlagal 7. februarja.

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc ima bogate izkušnje s področja, za katerega je predlagan, pri čemer je še posebej pomembno njegovo dobro poznavanje skupne evropske kmetijske politike in tudi slovenskega kmetijstva na sploh,“ je v predstavitvi ministrskega kandidata v DZ poudaril predsednik vlade in poslanke ter poslance tudi tokrat pozval, naj kandidata podprejo.