Poslanci LDS naj se končno odločijo!

Predsednik LDS Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci dal izjavo za javnost, v kateri je pozval poslance LDS, naj se končno odločijo, kaj bodo storili. Dejal je, da je vodstvu žal za vsak odhod in si iskreno želi, da ne bi nihče več izstopil.

Objavljeno
05. marec 2007 19.23
Jelko Kacin
Ljubljana - Vodstvo LDS je na današnji novinarski konferenci zaprosilo vse poslance strankinega poslanskega kluba, "naj se končno odločijo, kaj bodo storili, in naj to tudi storijo". Vodstvo stranke si sicer želi, da ne bi izstopil nihče več, vendar pa "če nekateri menijo, da je odhod prava odločitev, jih vodstvo LDS prosi, naj to storijo takoj," so danes poudarili predsednik LDS Jelko Kacin ter strankina podpredsednika Zdenka Cerar in Dušan Keber.

V okoliščinah, ki trenutno vladajo v stranki, koordinirano in učinkovito delo ni mogoče. Po drugi strani pa tudi tisti poslanci, ki želijo ostati v poslanski skupini, izgubljajo motivacijo za delo. Nekateri poslanci, ki so v zadnjem času iz stranke izstopili, želijo "s tem zadnjim dejanjem čim bolj raniti in oslabiti svojo dosedanjo stranko. Zato napovedovanje izstopov in hkratno ostajanje v poslanski skupini cilja na to, da bi bilo delo te skupine čimbolj ohromljeno." Tako naj bi se vzdrževal vtis, da LDS "odmira na obroke," so poudarili vodilni v LDS.

V vodstvu stranke so prepričani, da je nastopil čas, da se takšno dogajanje v stranki konča. Zato tudi prosijo vse člane poslanske skupine, "naj ne prispevajo še naprej k zmanjševanju ugleda in vloge LDS v političnem prostoru." Prav tako so člane poslanske skupine seznanili s stališčem, da v stranki ne bi nasprotovali temu, da bi člani, ki so izstopili, tudi v nadaljnje zadržali funkcijo v DZ. Za LDS je namreč "bolj pomembno usklajeno in kolegialno delo poslanske skupine kot pa odtujeno sobivanje s poslanci, ki so se morda že odločili, da bodo stranko zapustili".

V stranki si prav tako želijo, da bi njihova poslanska skupina, ki ta trenutek šteje 17 članov, tudi v prihodnje opravljala zelo pomembno in odgovorno delo opozicije. Ravno s tem razlogom so danes v poslanski skupini pričeli z razpravo, ki jo bodo nadaljevali v poznih popoldanskih urah. V stranki ne pričakujejo kakršnihkoli odstopov, ampak si želijo nadaljevati in dokončati začeti pogovor. "Zato smo tudi napovedano sredino sejo sveta stranke prestavili na soboto," je dejal Kacin.

Poslanska skupina bo morala po Kacinovem mnenju sedaj delovati brez nekdanjih ministrov. "Prišel je čas, da nekateri stopijo iz sence in dokažejo, da so tudi oni enakovredni in dovolj prepričljivi v svojih nastopih, in tako gradijo pozitivno podobo LDS," je še poudaril predsednik stranke.

Se bo kateri od poslancev LDS preselil v SD?

Ob odhodu številnih poslancev LDS iz stranke in njene poslanske skupine se pojavljajo tudi ugibanja o prestopih nekaterih poslancev k Socialnim demokratom. O takšni možnosti denimo razmišlja podpredsednik DZ Marko Pavliha, medtem ko vodja poslancev liberalne demokracije Anton Rop govoric o svojem morebitnem prestopu v SD ni želel komentirati.

Kot je v izjavi medijem pojasnil Pavliha, tehta med različnimi možnostmi. Na vprašanje, ali je dobil ponudbo predsednika SD Boruta Pahorja, Pavliha odgovarja, da je Pahor ponudbo večkrat izrekel v intervjujih in izjavah za javnost, "na meni pa je, da o tem razmislim". Pavliha je, kot pravi, večkrat dejal, da bo vztrajal v LDS, o drugi možnosti pa bi razmislil le v primeru izjemnih okoliščin. "Bojim se, da so izjemne okoliščine nastopile," ugotavlja Pavliha. Člani stranke namreč še naprej odhajajo, vodstvo stranke pa na poslance pritiska, naj se odločijo.

Pavliha si sicer v primeru prestopa v drugo poslansko skupino obeta, da bo ohranil podpredsedniški položaj. Ta funkcija namreč ni nujno vezana na strankarski položaj. Pavliha ima občutek, da kot podpredsednik uživa večinsko podporo v državnem zboru, zato odločitev prepušča poslancem, in ne vodstvu LDS oziroma njenemu predsedniku Jelku Kacinu.

Vodja poslanske skupine LDS je bil manj zgovoren, saj govoric o svojem prestopu v SD ni želel komentirati. Dejal je le, da se s "Pahorjem pogovarjata, saj sta kolega in se bosta še naprej pogovarjala".

Kot je znano, je poslansko skupino LDS zapustilo že šest poslancev - Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem -, ki so ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev. Iz stranke, ne pa tudi poslanske skupine, pa sta izstopila Milan M. Cvikl in Slavko Gaber.

Janša: Kriza v LDS je zapoznela reakcija na volitve 2004

Tudi predsednik vlade Janez Janša se je ob današnji seji državnega zbora odzval na zadnje javnomnenjske raziskave. Janša ocenjuje, da gre za normalna gibanja ter da bi bila v interesu Slovenije konsolidacija političnega prostora, v katerem bi se nato lahko začelo tekmovanje idej in programov. Krizo v LDS je premier označil za zapoznelo reakcijo na tisto, kar se je zgodilo leta 2004.

Janša je ob tem povedal, da si želi opozicije, ki ne bo samo kritična, temveč bo imela tudi ideje in s katero bo možno razširiti partnerstvo za razvoj.