Poslanci niso potrdili Andraža Terška za ustavnega sodnika

Državni zbor na tajnem glasovanju ni potrdil Andraža Terška za ustavnega sodnika. Njegovo imenovanje je podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti.

Objavljeno
16. junij 2020 16.00
Posodobljeno
16. junij 2020 19.59
Andraž Teršek na javni predstavitvi za mesto sodnika ustavnega sodišča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Podporo za ustavnega sodnika so Andražu Teršku pred glasovanjem napovedali v LMŠ, SD, Levici, SAB, SNS in tudi koalicijski SMC, za katero se je sicer ugibalo, da ni enotna. Skupno imajo 50 poslanskih glasov – poslanka SAB Maša Kociper je bila včeraj sicer odsotna –, a je profesor z Univerze na Primorskem vseeno prejel podporo le 42 poslancev, proti pa jih je bilo 38.

Ker je bilo vzdržanih poslancev ravno osem, so opozicijski partnerji s prstom pokazali proti SMC, a je vodja poslanske skupine Janja Sluga to zanikala. »Dogovor v naši poslanski skupini je bil, da Terška podpremo in tako smo tudi glasovali. Izjemno smo razočarani, ker ni dobil dovolj glasov,« je dejala in pri tem ni skrivala, da jo je zmotilo »navodilo« predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je dal na sredinem vrhu koalicije po tem, ko se je javno o podpori Teršku že izrekla. Kot nam je potrdilo več sogovornikov, je Janez Janša izpostavil pomen glasovanja o ustavnem sodniku, kar so razumeli kot navodilo oziroma vsaj namig, naj Teršku ne namenijo podpore.

image
Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču izvedel nov postopek najpozneje v 14 dneh. FOTO: Blažž Samec/Delo
Slednje bi pri odločitvah lahko vodilo tudi poslance Desusa in NSi, ki so bili pri posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju naklonjeni njegovi podpori. Kako so glasovali včeraj, v teh dveh strankah niso hoteli govoriti. So pa v vseh drugih strankah zatrjevali, da so njihovi poslanci obljubljene glasove prispevali. A hkrati je bilo slišati tudi, da je ob tajnem glasovanju nemogoče jamčiti za vse poslance. »Danes vidimo, kakšen je ta novi krasni svet, ki nam ga slika ta koalicija,« je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ki je ugotavljal, da je včasih v državnem zboru javno dana beseda nekaj veljala.
A da celotna poslanska skupina SMC vendarle ni nastopila enotno proti Teršku in torej po željah Janeza Janše, nam je potrdilo več sogovornikov iz njihovih vrst, ki priznajo, da jih je pri podpori kandidatu tako kot tudi večino opozicijskih strank vodila tudi dobra mera oportunizma. Morebitni novi kandidat po željah največje koalicijske stranke SDS – tokrat so podprli vrhovno sodnico Barbaro Zobec, ki pa je prejšnji teden od kandidature odstopila –, bi lahko bil zanje še slabša izbira.

V uradu predsednika republike so že napovedali, da bo Borut Pahor najpozneje v dveh tednih dneh izvedel nov razpis, čeprav ima tudi možnost, da bi predlagal koga od kandidatov, ki so se prijavili na prejšnji poziv.

Andraž Teršek je povedal, da še ni razmišljal, ali se bo za ustavnega sodnika prijavil znova. Napovedal je, da se vrača k dosedanjemu delu. Na vprašanje, ali meni, da je žrtev političnih igric – v javnosti so se namreč pojavile njegove izjave, iztrgane iz konteksta, in neresnice, da naj bi se udeleževal protestov proti aktualni vladi – pa je odgovoril: »Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev. Žrtve so ljudje, ki živijo na socialnem robu. Žrtve so ljudje, ki vlagajo ustavne pritožbe na ustavno sodišče, pa jih to zavrača tudi v primerih, ko bi jih lahko ali celo moralo sprejeti.«