Poslanci podprli Fakina za prvega moža ZZZS

Državni zbor je s 53 glasovi za in tremi proti podprl imenovanje Sama Fakina za novega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Objavljeno
29. marec 2007 23.15
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana - Državni zbor je s 53 glasovi za in tremi proti podprl imenovanje Sama Fakina za novega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Skladno z napovedmi so zanj glasovali v poslanskih skupinah SLS, SNS in SD, po napovedih pa so o imenovanju nekdanjega direktorja celjske splošne bolnišnice po svoji vesti glasovali poslanci ostalih poslanskih skupin.

Ivan Grill (SDS) je poudaril, da je bil Fakinov program ambiciozen. Kot pozitivno je ocenil to, da je Fakin poudarjal ohranjanje solidarnosti in visokih standardov v zdravstvu. Kljub temu pa v poslanski skupini po besedah Grilla niso zavzeli enotnega stališča in naj bi vsak poslanec glasoval po svoji vesti; ob glasovanju nihče iz poslanske skupine ni glasoval proti Fakinovemu imenovanju.

Borut Sajovic (LDS) je poudaril, da Fakinu ne morejo oporekati strokovnosti ali managerskih znanj. Ne morejo pa iti mimo tega, da je že večkrat stopil na žulj zdravniškim organizacijam, zato bo vsak član poslanske skupine glasoval po svoji vesti, je napovedal. Spomnil je tudi na afero eritropoetin in na zaostanke pri pregledu brisov v celjski bolnišnici. ZZZS ima 20-krat večji proračun od proračuna ministrstva za zdravje. Po Besedah Sajovica bo zato zanimivo spremljati, "ali se bodo ministrovi apetiti po podreditvi zdravstvene blagajne z imenovanjem Fakina umirili".

Po svoji vesti so glasovali tudi poslanci NSi. Jožef Horvat je poudaril, da so svoja stališča oblikovali na osnovi njegovih referenc, njegovega programa, pogovora z njim, njegovega dosedanjega dela in njegovih izkušenj. Tudi Horvat je izpostavil še nerešeno afero eritropoetin, poleg tega pa se je vprašal, ali je modro, da je na čelu ZZZS zdravnik.

Minister za zdravje Andrej Bručan je po glasovanju poudaril, da je bil izid pričakovan. Izrazil je upanje, da bodo v prihodnje s Fakinom sodelovali tako dobro kot v preteklosti, ko je bil član njegovega strokovnega sveta, in da bo uresničil vse, kar si je zadal v svojem programu. Da bo torej prišlo do prihrankov na področju zdravstva ter da bodo v celoti speljali program skrajševanja čakalnih dob.

O prostorskem načrtovanju v petek

Zakon o prostorskem načrtovanju bodo poslanke in poslanci dokončno sprejemali na petkovem delu rednega zasedanja. DZ je namreč v današnji tretji obravnavi zakon na predlog vlade popravil še z enajstimi dopolnili, večinoma redakcijske narave, zaradi česar je zakon neusklajen. Vlada bo zato do petka pripravila uskladitvena dopolnila.

Novi zakon o prostorskem načrtovanju uvaja nov sistem prostorskih aktov, odpravil naj bi neskladja in nejasnosti na področju prostorskega načrtovanja, poleg tega pa naj bi skrajšal in racionaliziral postopke priprave in sprejemanja prostorskih aktov.

Javne uslužbence bodo odslej lahko nadzorovali detektivi

Državni zbor je s 40 glasovi za in 30 proti potrdil spremembe zakona o javnih uslužbencih, po katerih bodo morebitne zlorabe pravice javnih uslužbencev do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela lahko nadzorovali tudi zasebni detektivi. Prav tako pa bodo nadzorovali tudi zlorabe pri bolniških nadomestilih. Opozicijskim poslancem, ki so takšni rešitvi nasprotovali, sicer z vloženimi dopolnili sporne določbe iz zakona ni uspelo črtati.