Poslanci složni glede dodatnega davka

Po predlogu bodo dodatno obdavčeni posamezniki, ki vodijo ali nadzorujejo podjetja, ki so deležna državnih pomoči za blaženje posledic krize. Davek v višini 49 odstotkov bo treba plačati na zneske nad določeno višino.

Objavljeno
23. september 2009 14.14
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - DZ je opravil tretje branje predloga zakona o dodatnem davku od dohodkov članov poslovodstev in nadzornih organov v času finančne in gospodarske krize, s katerim Vili Trofenik (Zares) predlaga začasno obdavčenje najvišjih izplačil managerjem. Dodatni davek bo veljal za vsa izplačila nad določeno višino od začetka tega leta. "Z dodatnim obdavčenjem je treba onemogočiti izplačila neupravičenih nagrad in ekscesno nagrajevanje poslovodstev v času finančne in gospodarske krize," je pozval Trofenik. Hkrati naj bi omogočili, da poslovodstva po načelu solidarnosti s plačilom višjih davkov prispevajo svoj delež k sanaciji krize.

Po predlogu bodo dodatno obdavčeni posamezniki, ki vodijo ali nadzorujejo podjetja, ki so deležna državnih pomoči za blaženje posledic krize. Davek v višini 49 odstotkov bo treba plačati na zneske nad določeno višino: pri plačah denimo tiste, ki presegajo 12.500 evrov mesečno, pri nagradah pa nad 25.000 evrov letno.

Zakon bo veljal za dohodke, ki bodo izplačani v obdobju med letošnjim 1. januarjem ter koncem leta 2010 oz. do konca davčnega leta, v katerem se iztečejo poroštva in ukrepi za blažitev posledic finančne in gospodarske krize.

Obravnavani zakon smiselno dopolnjuje že sprejete ukrepe vlade na področju omejevanja prejemkov poslovodstev in nadzornih organov, se je strinjala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar. Predlog so podprli tudi v prav vseh poslanskih skupinah.

Breda Pečan (SD) je ob tem predlagala, naj se v višji davčni razred pri dohodnini uvrsti vse tiste, ki precej presegajo povprečno slovensko plačo. "Vendar takšne volje v naši državi, kot vse kaže, ni," je ugotovila.

Predlog podpirajo tudi v SDS, bo pa po besedah Rada Likarja le delno pripomogel k temu, da si slabi menedžerji ne bi izplačevali pretiranih, mnogokrat tudi moralno spornih nagrad. S predlagateljem se v poslanski skupini SDS razhajajo le v postavljeni meji za obdavčenje z omenjenim davkom. Zato so vložili dopolnilo, po katerem bili dodatno obdavčeni vsi prejemki iz delovnega razmerja, ki presegajo plačo predsednika vlade.

Srečko Prijatelj (SNS) je menil, da bi morali takšen davek uvesti že prej, hkrati pa vprašal, zakaj mora biti kratkoročne narave. "Mislim, da to ni rešitev za slovensko gospodarstvo," je dejal in menil, da bi se moral zgoditi tudi kakšen sodni pregon, predvsem tistih, ki manipulirajo z javnimi financami.