Poslanci sprejeli zakone, dovoljen tudi odvzem premoženja

Državni svetniki so zakon ocenili kot sicer politično všečen, strokovno pa izjemno vprašljiv.

Objavljeno
02. november 2011 18.46
Posodobljeno
02. november 2011 18.46
D. P./STA
D. P./STA

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci so po vetu državnega sveta znova z večinsko podporo potrdili prenovljeno kazensko zakonodajo.

Novih podjetij ne bo

Poslanci DZ so z 48 glasovi za in osmimi proti potrdili novelo zakona o gospodarskih družbah, s katero se bo solastnikom insolventnih podjetij onemogočilo ustanavljanje novih podjetij.

Potrjena kazenska zakonodaja

Po vetu državnega sveta so ponovno potrdili prenovljeno kazensko zakonodajo. Novela zakona o kazenskem postopku precizneje formulira obstoječa kazniva dejanja ter opredeljuje nekatera nova. Zagotavlja tudi ostrejše sankcije zoper kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala ter učinkovitejše varovanje otrok pred spolnimi zlorabami. Novela tako med drugim na novo opredeljuje sankcije za lažni stečaj, preslepitev pri dodelitvi posojila, davčno utajo, uvaja pa tudi novo kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev ter podaja novo definicijo gospodarske dejavnosti.

Večina poslancev je pomisleke državnih svetnikov zavrnila, saj je za ponovno potrditev zakonskih sprememb glasovalo 48, proti pa 25 poslancev.

Novela zakona o kazenskem postopku

Novela zakona o kazenskem postopku naj bi omogočila hitrejši potek kazenskih postopkov, predvsem s predobravnavnim narokom in z možnostjo dogovora tožilstva z obtoženim o priznanju krivde. Za vnovično potrditev te zakonske novele je glasovalo 54 poslancev, proti pa pet.

Premoženje bo lahko odvzeto

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora pa je v DZ vložilo 38 poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Zakon organom pregona ob sumu nezakonito pridobljenega premoženja omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj. Predvideva tudi kazenski postopek, morebitno začasno zaplembo premoženja ter njegovo zamrznitev in odvzem.

Državni svetniki so zakon ocenili kot sicer politično všečen, strokovno pa izjemno vprašljiv.

Ta zakon je bil deležen široke poslanske podpore, saj je zanj glasovalo 71 poslancev, proti pa pet.