Poslanci znova na Sovo

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) je, kot je to napovedal njen predsednik Matej Tonin, na Sovi znova preverjala zakonitost zaposlovanja. Po navedbah Tonina pa so popoldne opravili še nadzor v zvezi s sledljivostjo uporabe specialne tehnike Sove.

Objavljeno
22. oktober 2019 13.50
Posodobljeno
22. oktober 2019 18.03
Odnos med Knovsom in Sovo je v zadnjih tednih napet. FOTO: Blažž Samec/Delo
V nenapovedanem nadzoru, ki so ga v zvezi s sledljivostjo uporabe specialne tehnike Sove opravili ob 14.30, so poleg Mateja Tonina sodelovali še člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) poslanka LMŠ Jerca Korče, poslanec SD Matjaž Nemec, poslanca SDS Janez Janša in Žan Mahnič, poslanec Desusa Branko Simonovič in poslanec SNS Zmago Jelinčič.

Že pred tem je dopoldanski napovedan nadzor potrdil Žan Mahnič. Na vprašanje novinarja Kanala A, kaj je peterica članov parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) dopoldne preiskovala na Sovi, je podpredsednik Knovsa in poslanec SDS najprej vprašal, češ, kako pa veste, da nas je bilo pet. »Jaz sem vas sicer videl tam, a imamo zatemnjena okna na kombiju. To bi bilo treba preveriti,« je poudaril in nadaljeval, da so preverjali, kar je predsednik Knovsa že napovedal. Ta je v četrtek najavil, da bodo na Sovi ponovili nadzor v zvezi z zakonitostjo zaposlitve znanke Marjana Šarca ter preverili tudi zakonitost zaposlitve snahe nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, o čemer so poročali na Planetu TV.
 
Ljudmila Novak je v odzivu poudarila, »naj preverjajo vse kandidate, če izpolnjujejo kriterije, potem bomo pa videli, kje smo«. Omenjena sorodnica je po njenih navedbah že skoraj tri leta na porodniški in »ni pošteno in pravično, da se zaradi političnih interesov vpleta nedolžne ljudi v te procese«.

Podpredsednik Knovs Mahnič je povedal, da so se dogovorili, da vsebine nadzora in nadzornikov ne bodo razkrivali, a je poslanec Desusa Branko Simonovič za STA vseeno razkril, da poleg njega iz vrst koalicije pri nadzoru sodelovala še poslanka LMŠ Jerca Korče, iz opozicijskih vrst pa predsednik komisije Tonin, poslanec SDS Mahnič in poslanec SNS Zmago Jelinčič.

Posebno skupino, ki je opravila nadzor, je Simonovič zaradi obveznosti v državnem zboru sicer zapustil še pred zaključkom pogovorov oziroma nadzora. V času, ko je bil prisoten, pa so govorili o zaposlitvi sorodnice Novakove na Sovi, torej kdaj in kako je bila zaposlena. »Tam sem bil do točke, ko je predsednik komisije Matej Tonin (NSi) povedal, da bi želeli videti dokumentacijo,« je dejal Simonovič.

Na Sovi nadzorov Knovsa ne komentirajo, so se pa v zadnjih tednih odnosi med obema zaostrili. Sova namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije v povezavi z razkritjem zaposlitve znanke premiera na Sovi, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem noče predati. Prepričani so, da to ni v pristojnosti Knovsa, medtem ko Tonin vztraja nasprotno. Prav tako si medsebojno očitajo uhajanje tajnih podatkov v javnost.

Na predlog Sove je primer začel preverjati tudi inšpektorat za javni sektor. Predsednik vlade pa je zanikal, da bi on ali kdo v njegovem kabinetu posredoval pri zaposlitvi njegove znanke.