Poslanska kosila: do sitega s par kovanci

Hrana in pijača v restavraciji DZ po večkratni podražitvi še vedno izjemno poceni.

Objavljeno
24. november 2014 19.15
Monika Hrovat
Monika Hrovat
Ljubljana – Državni zbor ima lastno restavracijo, v njej je zaposlenih 16 javnih uslužbencev. Najbolje plačani med njimi ima skoraj štirikrat nižjo osnovno plačo od nekaterih poslancev. Ti pa si svojo lakoto lahko potešijo že za par evrov, saj je gostinski obrat nepridobiten.

Pri oblikovanju cen se upoštevajo neposredni in posredni materialni stroški, stroški amortizacije, stroški vzdrževanja informacijskega sistema ter DDV.

Cenovna oaza sredi Ljubljane

Poslanci za kosilo v samopostrežnem delu restavracije odštejejo 4,00 evre, v postrežnem pa 6,00 evrov. Vsak dan imajo na voljo dva menija, ki sta sestavljena iz glavne mesne ali zelenjavne jedi in solate, zraven pa dobijo še sladico, sadje ali jogurt.

Izberejo si lahko tudi jedi po naročilu. V samopostrežnem delu na primer špageti s paradižnikovo omako in baziliko stanejo 1,50 evra, ocvrt sir s tatarsko omako znaša 1,80 evra, goveji golaž pa 2,00 evra. V postrežnem delu, kjer je izbira večja in so cene nekoliko višje, jih na primer svinjski medaljon po kraško stane 3,90 evra, puranji zrezek z ananasom 4,40 evra in ramstek na žaru 4,60 evra. Najdražja jed je pljučni file v poprovi omaki, za katerega odštejejo 9,90 evra.

Tudi odžejajo se lahko poceni, cene pijače so namreč tudi trikrat nižje kot v okoliških ljubljanskih gostinskih obratih. V samopostrežnem delu na primer čaj stane 0,40 evra, kava z mlekom 0,60 evra, bela kava pa 0,70 evra.

Dodatek za prehrano

Poslanci so upravičeni do dodatka za prehrano med delom, ki je največ znašal leta 2011. Takrat so bili upravičeni do 3,93 evra dnevno, cena kosila v samopostrežnem delu parlamentarne restavracije pa je tedaj znašala 3,85 evra. Po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ se je višina dodatka znižala na 3,52 evra.

Za primerjavo: subvencija za študentsko prehrano znaša 2,63 evra, v Študentski organizaciji Slovenije pa pravijo, da povprečno doplačilo za obrok na območju Ljubljane študente stane 3,01 evra.

Na poceni kosilo v hram demokracije?

Če so vas cene obedov v državnem zboru navdušile, vam moramo žal povedati, da ne sprejemajo rezervacij za družinska kosila. Restavracija je namreč namenjena poslancem, zaposlenim v državnem zboru (teh je bilo na začetku letošnjega leta 355), vabljenim na seje, protokolarnim obedom in novinarjem, ki poročajo iz državnega zbora.