Poslanske skupine večinoma naklonjene Fakinu

Samo Fakinu so podporo k imenovanju za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije napovedale SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezana poslanska skupina.

Objavljeno
20. marec 2007 18.50
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana - Mandatno-volilna komisija bo v sredo razpravljala o soglasju k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta za izvolitev na seji DZ potrebuje navadno večino poslanskih glasov. Do zdaj so mu podporo napovedale SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezana poslanska skupina. V poslanski skupini LDS bo vsak glasoval po svoji vesti, medtem ko bodo v SDS svojo odločitev sprejeli do seje mandatno-volilne komisije. Prav tako odločitve še niso sprejeli v NSi.

V SLS in SNS so podporo Fakinu napovedali že pretekli teden. Prav tako bo Fakina gotovo večinsko podprla DeSUS, je povedal vodja njene poslanske skupine Franc Žnidaršič.

V poslanski skupini SD so na podlagi pogovora s Fakinom ocenili, da lahko podprejo njegov program, zato bodo podprli tudi njegovo kandidaturo za direktorja ZZZS, je povedal vodja poslanske skupine Miran Potrč.

Na „Zaresne“ je Fakin pustil zelo dober vtis

K podpori Fakinu se nagibajo tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev, saj po besedah poslanke Cvete Zalokar Oražem odpira problem zdravstvenih storitev "na nov način, ki je v korist nas uporabnikov". Danes so se sicer srečali z njim in je s svojimi pogledi in svežimi idejami glede obvladovanja stroškov ter zadev znotraj bolnišnic in celotnega zdravstvenega sistema nanje pustil zelo dober vtis. Prav tako se jim zdi dobro, da Fakina kot generalnega direktorja ZZZS odklanjajo zdravniške organizacije, saj se ga "morda bojijo kot nekoga, ki bo področje zdravstva uredil", je še povedala Zalokar Oražmova.

SDS: Želimo pridobiti še nekaj odgovorov

Do Fakina pa se še niso opredelili v poslanski skupini SDS. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SDS Ivan Grill, so imeli v poslanski skupini danes razgovor s Fakinom. Ta jim je predstavil svojo vizijo in pogled nadaljnjega delovanja ZZZS v primer njegove izvolitve. V SDS so veseli, da je bil njegov pogled s področja zdravstva naklonjen izključno ohranjanju varstva bolnikov in da želi delovati s smislom iskanja neke stroškovne učinkovitosti samega zavoda, je poudaril Grill. Dodal je, da so tako s strani zdravnikov kot ostalih članov sindikata dobili številna priporočila glede Fakina. A poslanska skupina želi tekom dneva pridobiti še nekaj odgovorov. Tako bodo dokončno odločitev sprejeli do zasedanja mandatno-volilne komisije.

Odločili se niso niti v NSi, kjer naj bi svojo odločitev sporočili še danes.

LDS: Odločali se bomo po svojem prepričanju

Vsak izmed poslancev poslanske skupine LDS se bo glede Fakina odločal po svojem prepričanju, vesti in izbiri, je povedal poslanec LDS Borut Sajovic. Poslanci so se s Fakinom sicer danes sestali. Po besedah Sajovica je bil Fakin v pogovorih prepričljiv in se je izkazal za poznavalca področja zdravstva. "Je pa seveda nad njegovo kandidaturo senca zgodbe eritropoetin in nepregledanih brisov," je poudaril poslanec LDS.

Svet zavoda celjske bolnišnice je namreč oktobra leta 2002 s tajnim glasovanjem s položaja direktorja te bolnišnice zaradi nepravilnosti pri predpisovanju zdravila za dializo eritropoetina in zaradi načina poslovanja Fakina razrešil.

Fakin: Postopek zoper mene se sploh še ni začel

Fakin je povedal, da se postopek zoper njega na Okrožnem sodišču v Celju zaradi domnevno neupravičenega predpisovanja eritropoetina sploh še ni začel, čeprav so celjski kriminalisti ovadbo podali že februarja leta 2003. Sprašuje se tudi, kakšen naj bi bil njegov motiv pri neupravičenem predpisovanju omenjenega dializnega zdravila.

Fakin tudi meni, da je bila celotna zadeva takrat "izprovocirana", saj so se celjski zdravniki uprli napovedani spremembi delovnega časa in zmanjšanju dežurstev. "Ker sklep o spremembi delovnega časa ni zadoščal za mojo odstavitev, so na hitro izbrskali eritropoetin, čeprav se to zdravilo v vseh bolnišnicah v Sloveniji, ki imajo dializne centre, predpisuje na enak način. Noben drug direktor bolnišnice zaradi tega zdravila ni bil odstavljen, le jaz" je dejal Fakin.

Strokovna komisija, ki je opravila nadzor nad delom celjske bolnišnice je leta 2003 ugotovila, da je celjska bolnišnica z neupravičenim predpisovanjem eritropoetina ZZZS oškodovala za 308.796 evrov.