Poslovanje izolske bolnišnice pod drobnogledom

Velike bolnišnične pridobitve v senci zatiskanja pasu in ugotavljanja »grehov« ter napak najrazličnejših služb.

Objavljeno
08. oktober 2012 22.13
Splona bolninica Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola - V Splošni bolnišnici Izola bodo jutri slovesno odprli težko pričakovano energetsko sanacijo bolnišnice. Velik strokovni in varčevalni korak pomeni tudi današnja ponovna selitev PHE v bolnišnične prostore. Toda namesto pohval ob pridobitvah se najodgovornejši v zdravstvu pogovarjajo o dodatnem zatiskanju pasu in o domnevnih nepravilnostih.

Posebna komisija ministrstva za zdravje je prejšnji petek poslala predsednici bolnišničnega sveta zavoda Janji Pavšič poročilo o opravljenem upravnem nadzoru poslovanja in energetski sanaciji Splošne bolnišnice Izola (SBI). Včeraj je zasedal svet zavoda in načel ta vprašanja, vendar bodo podrobnosti iz upravnega nadzora obravnavali na izredni seji sveta zavoda, predvidoma 18. oktobra.

Domnevne nepravilnosti pri dodatnih delih v okviru energetske sanacije

Nekateri neuradne informacije, ki smo jih prejeli od različnih virov, kažejo, da naj bi bilo v poslovanju bolnišnice več nepravilnosti, drugi viri pa zanikajo, da bi šlo za tako hude napake, da bi zaradi njih lahko kdo zahteval razrešitev direktorja Janija Derniča. Janja Pavšič je včeraj povedala, da mora direktor napisati odzivno poročilo še ta teden, sestali se bodo tudi s člani komisije, ki je opravila nadzor, zato, da si bodo razjasnili vsa odprta vprašanja in morebitne dvome, šele potem bodo lahko temeljito spregovorili o ugotovljenih napakah.

Včeraj naj bi se lotili domnevnih nepravilnosti pri dodatnih delih, opravljenih v okviru energetske sanacije. Nekaterih naj ne bi izpeljali v skladu z zakonom o javnih naročilih, a to ne gre za tista dela, za katera so bili deležni nepovratnih sredstev EU, temveč za nekatera dodatna, vzporedna.

Člani sveta zavoda včeraj niso bili zadovoljni s tem, kako je direktor Jani Dernič predstavil nadaljnje sanacijske ukrepe: »Bili smo dogovorjeni, da bodo ukrepi našteti konkretno in razdeljeni terminsko po mesecih, da bo mogoče spremljati njihovo izvajanje. To zdaj ni jasno predstavljeno.

Tudi rebalans finančnega načrta še ni tak, kot bi moral biti. Vse to bomo morali potem obravnavati na skupni izredni seji, ki bo 18. oktobra,« je dejala predsednica sveta zavoda. Vodstvo bolnišnice so še enkrat opozorili, da dodatnega denarja za poslovanje ni, da so nujni koreniti ukrepi, da je potrebno zmanjševanje zaposlovanja, potrebni so radikalni ukrepi v bolnišnični lekarni pri naročanju zdravil pri naročanju materialnih sredstev. Energetska sanacija bo znižala stroške, a to ne bo zadoščalo.

Še ta teden odzivno poročilo

Jani Dernič je odgovoril, da bo še ta teden napisal odzivno poročilo na upravni nadzor in zanikal, da v sanacijskem poročilu ni jasno zastavljeno, kako in kdaj bodo sprejeti določeni ukrepi. Letos se bo število zaposlenih v SBI znižalo za 17 ljudi, a tudi sicer ima bolnišnica po podatkih ministrstva za zdravje skoraj najmanj nezdravstevnih delavcev in število zaposlenih iz zdravstvene nege.

Po številu prikazanih zdravnikov so pri vrhu, ker imajo ob 85 stalnih zdravnikih formalno na seznamu še 65 specializantov in pripravnikov, saj so referenčni zavod za vse južno primorske zavode in teh 65 zdravnikov ne obremenjuje bolnišnične blagajne, pač pa državno. Člani sveta zavoda so ocenili, da je bila Derničeva odpoved finančniku Andreju Pavletiču preostra in naj ponovno preuči ta svoj sklep, ki bi lahko prinesel veliko škodo bolnišnici.

Danes odprtje energetske sanacije bolnišnice

V izolski bolnišnici bodo danes slovesno odprli oziroma zaključili energetsko sanacijo bolnišnice. SBI je pod vodstvom Janija Derniča uspel projekt, ki se nekaterim članom sveta zavoda ni zdel uresničljiv. Za vsa dela so namenili 9,28 milijona evrov, od tega je bilo na voljo 6,2 milijona nepovratnih evropskih in državnih sredstev. Na račun sanacije naj bi na leto privarčevali približno pol milijona evrov energentov.