Poslovanje RTVS lani po oceni vodstva uspešno

Vodstvo RTV Slovenija je poslovanje zavoda v minulem letu ocenilo za uspešno tako po programski kot finančni plati. Po besedah generalnega direktorja Guzeja nacionalna televizija beleži tudi višjo gledanost.

Objavljeno
06. marec 2007 16.47
Na nacionalni televiziji beležijo tudi višjo gledanost
Ljubljana - Vodstvo RTV Slovenija je na današnji novinarski konferenci poslovanje zavoda v minulem letu ocenilo za uspešno tako po programski kot finančni plati. Zavod je med drugim za šest odstotkov povečal prihodke iz oglaševanja, povečal je tudi komercialne dohodke na 31,7 odstotka, zaradi racionalizacije pa je dosegel prihranek v višini dva milijona evrov. "Zadovoljstvo je še toliko večje zaradi višje gledanosti, ki jo beleži naša televizija," je poudaril generalni direktor RTVS Anton Guzej.

Drugi viri prihodkov so po Guzejevih besedah za pozitivno poslovanje nujni, ker je RTV prispevek že od leta 2004 nominalno nespremenjen oziroma je vsako leto realno nižji za višino inflacije. Tako so lani iz RTV prispevka "iztržili" komaj 66,4 odstotka, komercialni prihodki pa so se povečali na 31,7 odstotka in imajo izrazit trend rasti. Dohodke iz oglaševanja so realizirali v znesku 21,6 milijona evrov, beležili pa so tudi večje prihodke zaradi izterjatev in rezervacij iz prejšnjih let.

Uspešni so bili tudi pri kreditih: če so na začetku leta imeli najetih za štiri milijone evrov kreditov, je ob koncu leta ta znašal le še 120.000 evrov. Za investicije, denimo v parlamentarni kanal in digitalizacijo, so lani prispevali 10,4 milijona evrov, na kadrovskem področju pa so zmanjšali število zaposlenih za 45 delavcev. Guzej je kot dosežek ob koncu lanskega leta omenil še pravočasno sprejetje programsko-poslovnega načrta za 2007.

V letošnjem letu namerava zavod, tako Guzej, podvojiti znesek investicij na 20 milijonov evrov, začeti investicijo v nov "news" center na Komenskega 5 ter zmanjšati število redno zaposlenih za 120 delavcev. Slednje naj bi dosegli s pomočjo 835.000 evrov vrednih rezervacij za upokojevanje delavcev in dokupe let.