Poslovne ideje za dober posel: bo Podjetna Primorska našla zdravilo za raka?

Primorska še nikoli ni bila tako podjetna, kot je letos. To lahko sklepamo po številu in vsebini prijav poslovnih idej na natečaj Podjetna Primorska, ki ga je letos petič pripravil Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, d. o. o., s partnerji. Med poslovnimi projekti je tudi iskanje zdravila ali tehnologije za preprečevanje rakastih obolenj.

Objavljeno
11. marec 2011 10.39
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Med 60 prijavljenimi poslovnimi načrti je posebna strokovna komisija, ki jo vodi dr. Jaka Vadnjal, izbrala in včeraj predstavila 13 finalistov.

Na natečaj je prišlo 15 odstotkov več poslovnih načrtov kot lani in 76 odstotkov več kot leta 2009. Prijave so pošiljali študenti, mladi podjetniki, vse več akademikov, a tudi brezposleni, ki bi radi stopili v svet podjetništva. Največ jih je z obalnega območja, nato z Goriške, Notranjske, Ljubljane, pa tudi iz tržaškega zamejstva. Strokovna komisija je imela po besedah Jake Vadnjala težko delo, na koncu so izbrali 13 zamisli, ki so izstopale po izvirnosti, inovativnosti, uporabnosti in možni izvedljivosti.

Finalisti Podjetne Primorske so: Klemen Španinger s projektom DiaGenomi, pri katerem skupina mladih znanstvenikov raziskujejo novo gensko tehnologijo za preprečevanje in zdravljenje raka dojke in debelega črevesa.

Dr. Marko Likon s projektom Possa skuša vpeljati čiščenje oljnih razlitij z vodnih in trdnih površin s pomočjo naravnih snovi, kot so topolovi laski.

Mitja Maružin s projektom EasyTip uvaja biotehnologijo za zelo natančno doziranje zelo majhnih količin dragocenih kemikalij.

Blaž Maljevac vodi projekt Augmentech - računalniško tehnologijo, ki omogoča spremljanje nastopajočih na odrih z refelktorji, ki jih samodejno usmerjajo posebni računalniški programi.

Alfred Zajić s skupino razvija Touring Turbine, s katerimi je mogoče ozračevati odpadne vode in ribnike s kisikom.

Peter Maričić v projektu Animal explorer razvija biometrični čitalec, ki omogoča spremljanje in posledično tudi zdravljenje divjih živali.

Tomaž Bertok bi rad s projektom Different s pomočjo določenih posebnih predmetov in spleta oblikovati skupino ljudi, ki se bo povezovala zaradi svojih posebnosti in drugačnosti.

Tjaša Poklar je zastavila inovativno prakso učenja tujih jezikov.

Ray Simonetti je s skupino razvil daljinsko vodenega robota, ki bo prišel prav predvsem pri razminiranju in uničevanju neeksplodiranih teles.

Patrik Pucer s projektom Movino skuša s pomočjo mobilne telefonije vzpostaviti posebno promocijo za ponudbo vina.

Lovro Muženič bo z obliko socialnega podjetništva zastavil projekt DJ Talenti - izobraževanje in učenje za DJ glasbeno produkcijo.

Petra Kirn v projektu Naravno oglaševanje predstavlja niz ekoloških oglasov, Marko Filipčič pa bo s poslovnim projektom Ambiental consulting projektiral energijsko, ekološko in varčno bivanjsko okolje.

Finalisti bodo imeli na voljo 44-urni podjetniški tečaj, da bodo do maja pripravili poslovni načrt. Po izdelavi teh načrtov bodo izbrali tri najboljše. Prvouvrščeni bo dobil 6000 evrov in brezplačano uporabo pisarne univerzitetnega inkubatorja. Podelili bodo tudi dve nagradi po 1500 evrov za spin off podjetja in za področje integracije mobilnih in spletnih komunikacijskih tehnologij. Člani inovacijskega okolja lahko pridobijo tudi določen znesek nepovratnih sredstev. Matjaž Primc, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske pa je povedal, da je letos več prijav zaradi gospodarske krize, brezposlenosti, a tudi učinkovitejše promocije te podjetniške akcije.