Poslovnež Riedl toži kriminalista Björkqvista

Predmet tožbe so, kot smo izvedeli od dobro obveščenih virov blizu Riedla, Björkqvistove nepravilnosti v postopkih pri zaslišanjih Riedla, laži, ki naj bi jih izrekel kriminalist, in njegovo delovanje mimo postopkovne zakonodaje.

Objavljeno
26. oktober 2009 09.30
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - Dunajski poslovnež Hans Wolfgang Riedl, v zadevi Patria osumljen pečanja s podkupninami ter industrijskega vohunjenja, je pred časom na okrožno sodišče v Helsinkih vložil civilno tožbo proti glavnemu preiskovalcu afere, finskemu kriminalistu Kaju Eriku Björkqvistu. Predmet tožbe so, kot smo izvedeli od dobro obveščenih virov blizu Riedla, Björkqvistove nepravilnosti v postopkih pri zaslišanjih Riedla, laži, ki naj bi jih izrekel kriminalist, in njegovo delovanje mimo postopkovne zakonodaje.

 

Hans Wolfgang Riedl je vložitev tožbe za Delo sicer potrdil, kaj več pa ni želel povedati: »Tako mi je svetoval odvetnik. Prosim, počakajte na konec kriminalistične preiskave, ko se bom z vami lahko pogovarjal.« Kot je znano, je na začetku septembra Riedl v Helsinkih vložil tudi civilno tožbo proti Patrii, saj mu ta po njegovem mnenju dolguje denar: po pogodbi Riedlu pripada 17 milijonov in 375.631 evrov (7,5 odstotka vrednosti Patrijinega deleža pri poslu), Finci pa so mu doslej plačali le dobre tri milijone evrov in pol.

 

Kot smo že poročali, nameravajo avstrijski kriminalisti na tožilstvo podati le poročila o opravljenih zaslišanjih, ne pa tudi obtožnic proti osumljenim v Avstriji, med katerimi je eden glavnih prav Riedl. Po podatkih, s katerimi razpolagamo, so Riedla »rešile« njegove argumentirane obrazložitve denarnih nakazil, ki so vodile tudi na Tajsko, k njegovemu poslovnemu partnerju Apichatu Sirithapornu. Riedlu je sicer uspelo dokazati, da denar Patrie ni bil namenjen podkupninam (to naj bi potrdili tudi izpiski njegovih računov tako iz liechtensteinskih kot iz dunajskih bank), vendar so kriminalisti ugotovili, da je glavnino t. i. Patriinega denarja na Tajsko »poslal« mimo knjigovodskih obveznosti, torej neobdavčenega. Za to bo davkariji plačal kazen; kolikšno, še ni znano, saj so - kot smo poročali - finski kriminalisti na Tajskem preverjali tudi Sirithapornove transakcijske račune.

 

Uspelo se nam je dokopati tudi do dokumentov, ki pričajo o tem, da je Patria celjskemu slikarju Juretu Cekuti denar, 4000 evrov na mesec, nakazovala že precej pred podpisom pogodbe med Patrio in državo, decembra 2006.


Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela