Posodobitev proge Pragersko - Hodoš do 2016

Dela že potekajo, od 329 milijonov evrov bo 166 milijona evrov primaknila EU.

Objavljeno
16. maj 2013 17.36
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana - K prvi fazi 329,84 milijonov evrov vrednega projekta rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš ter za posodobitev nivojskih prehodov in izvedbo podhodov na železniških postajah bo EU iz kohezijskega sklada prispevala 166,22 milijona evrov, ostala sredstva pa bodo zagotovljena iz državnega proračuna.

Projekt bo po napovedih zaključen do konca leta 2015, kar se zdi glede na dejstvo, da je pristojno ministrstvo za infrastrukturo in prostor že podpisalo večje število pogodb v skupni vrednosti okrog 220 milijonov evrov, na podlagi katerih se izvajajo dela oziroma so nekatera že zaključena, celo realno.

Uredba o državnem prostorskem načrtu za elektrifikacijo in rekonstrukcijo železniške proge Pragersko-Hodoš je bila namreč objavljena že julija 2009, doslej pa je končana prva etapa nadgradnja proge med Pragerskim in Mursko Soboto in nadgradnja mejne postaje Hodoš, v zaključni fazi pa je po navedbah ministrstva izvedba pasivnih protihrupnih zaščit.

Trenutno poteka druga etapa nadgradnje proge Pragersko-Murska Sobota, gradnja temeljev in drogov vozne mreže ter postavitev protihrupnih ograj, rekonstrukcija postaj Ptuj, Ivanjkovci, Ljutomer ter rekonstrukcija proge pred Ormožem in v Ivanjkovcih.

Potekajo pa še javna naročila, nekatera so v zaključni fazi, za gradnjo petih elektronapajalnih postaj, za izvedbo rekonstrukcije v Pavlovcih in postaje Murska Sobota ter za rekonstrukcijo šestih večjih jeklenih mostov, v fazi priprav pa je razpis za izvedbo elektrifikacije celotne proge od Pragerskega do Hodoša.