Postanete lahko boter tudi slovenskemu otroku

Milena Štular se je po večletnem razmišljanju in pogovorih s prijatelji končno odločila, da le zažene dobrodelni projekt Botrstvo v Sloveniji. Za partnerstvo je poprosila sekretarko Zveze prijateljev mladine Moste - Polje Anito Ogulin in skupaj sta uvedli novo, transparentno obliko pomoči slovenskim otrokom.

Objavljeno
06. februar 2011 12.06
Iva Gruden, Nedelo
Iva Gruden, Nedelo
»Vsak boter ali botrica točno določenemu socialno šibkemu otroku nameni najmanj 30 evrov mesec za njegove oziroma njene obšolske interesne dejavnosti, tabore, letovanja, šolo v naravi in podobne potrebe,« pojasnjuje Anita Ogulin.

Ideja o botrstvu v svetovnem merilu ni nekaj novega, pove Štularjeva, v Sloveniji pa. »Želeli smo pomagati slovenskim otrokom, katerih napredek in razvoj lahko zaradi bližine neposredno spremljamo,« razloži. Takih deprivilegiranih otrok je po opažanju Ogulinove čedalje več: »Vse več slovenskih otrok nima osnovnih možnosti za razvoj svojih talentov, izobraževanje, vključevanje v šolske in obšolske dejavnosti.«

Mesečni prispevek botrov in botric ne gre v družinski proračun, ampak neposredno otroku za njegove potrebe; s tem ne zagotavljajo osnovnega preživetja otroka, poudarja Ogulinova, ampak dvigujejo kakovost njegovega življenja na področju izobraževanja, obšolskih dejavnosti in razvoja talentov. »S prispevkom 30 evrov v desetih mesecih botri poplačajo otrokove počitnice, 360 evrov že zadostuje tudi za celoletno obšolsko dejavnost oziroma krožek,« dodaja Ogulinova.

Botru in botricam na podlagi ocen svetovalnih služb, centrov za socialno delo, zdravstvenih ustanov in prostovoljcev komisije za humanitarna vprašanja ZPMS dodelijo otroka z imenom in priimkom, o katerem prejemajo poročila o njegovem napredku in tako spremljajo njegov razvoj. Če želijo, se lahko z njim srečajo, tudi podatke staršev jim zaupajo na njihovo izrecno željo, svojo donatorsko identiteto lahko razkrijejo tudi izbranemu otroku, pove Ogulinova – vse je odvisno od posameznega primera.

Za zdaj imajo 24 botrov in botric, med njimi sta direktorica agencije Formitas BBDO Mojca Randl in direktorica inštituta Mediana Janja Božič Marolt. »Imam najstniško hčer in ni lepšega kot videti, kako uživa v dejavnostih, ki jih ima rada. Hvaležna sem, da ji lahko to omogočim. Če bi se ta svet prav vrtel, bi vsak otrok lahko svoje iskrice talentov razpihal v ustvarjalni ogenj, užival v sproščenih počitnicah in druženju. Žal ne morem vplivati na ves svet, z botrstvom pa lahko vsaj enemu otroku v svojem okolju omogočim malo bolj prijazne okoliščine odraščanja,« razmišlja Randlova.

Podobno meni Božič Maroltova: »Mediana že več kot 15 let dobrodelna sredstva namenja zlasti otrokom. Ponavadi so bili to otroci v osnovnih šolah, ki sta jo obiskovala oziroma jo obiskujeta moja otroka. Če nisem nikogar poznala osebno, sem se za pomoč obrnila na ZPM. Zasebno sem že nekaj let botrica dvema kenijskima otrokoma. Slovensko botrstvo je odličen projekt, vem, da gre denar v prave ročice, da koristi pravim glavicam, da ogreje prave srčke in da bodo čez nekaj let te iste odrasle roke, glave in srca ustvarila samozavestne, uspešne in srečne posameznike.«

Vse poslovanje botrstva je pregledno in pod nadzorom posebne komisije, poudari Štularjeva. »Ne želimo, da botri in botrice dvomijo o našem poslovanju, zato imajo v vsakem trenutku vpogled v porabljeni denar. Verjamem, da ima vsakdo, ki daruje, pravico vedeti, komu in za kaj gre njegov denar,« je o njihovem temeljnem vodilu povedala Anita Ogulin. Anita Ogulin opozarja, da je v Sloveniji čedalje več socialno prikrajšanih otrok. Janja Božič Marolt: »Cenim in spoštujem snovalce projekta Botrstva in želim si, da bi to naredila jaz.« Mojca Randl: »Vsaj enemu otroku bi rada omogočila to, kar ima na voljo moja najstniška hči, saj vem, kako srečna je zaradi teh priložnosti.« Anita Ogulin opozarja, da je v Sloveniji čedalje več socialno prikrajšanih otrok. Po informacije na splet

Vse informacije o projektu Botrstvo v Sloveniji so na spletni strani www.botrstvo.si. Tam so na voljo tudi spletne pristopne izjave za botre in varovance. Več informacij dobite na telefonskih številkah 01/544 30 43 in 01/544 30 42 ter elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..