Poštarji od danes raznašajo obrazce

Zavezanci za dohodnino bomo prvič, odkar velja v Sloveniji dohodninski sistem, na dom dobili delno izpolnjene dohodninske obrazce v katere je davčna uprava sama vpisala podatke.

Objavljeno
19. marec 2007 07.00
Minister Andrej Bajuk in generalni direktor Dursa Ivan Simič sta spregovorila o dohodninskih odločbah za leto 2005
Ljubljana – Dohodninska napoved za leto 2006 pride na dom do 31. marca. Zavezanci za dohodnino bomo prvič, odkar velja v Sloveniji dohodninski sistem, na dom dobili delno izpolnjene dohodninske obrazce, v katere je davčna uprava sama vpisala podatke, ki jih je do 31. januarja dobila od izplačevalcev dohodkov. Naslovniki bomo obrazce pregledali in jih dopolnili, popravili ali le s svojim podpisom vrnili davčni upravi do 30. aprila. Pošta Slovenije je dohodninske obrazce začela raznašati danes – pismonoše jih bodo kot običajno pošto odlagali v poštne nabiralnike, zato vam ni treba čakati doma, da bi podpisali Dohodninsko napoved za leto 2006. Davčna uprava je pripravila 1.065.000 delno izpolnjenih dohodninskih obrazcev, pošta jih zmore raznesti blizu 100.000 na dan.

Vsi delno izpolnjeni dohodninski obrazci so dostopni tudi na spletnem vložišču e-Davki, a je do njih mogoče priti le z digitalnim potrdilom. Pri davčni upravi zdaj že deluje tudi klicni center za pomoč dohodninskim zavezancem, kjer lahko dobijo telefonske nasvete o izpolnjevanju delno izpolnjenih napovedi. Davčni uslužbenci bodo v klicnem centru dosegljivi do 30. aprila med delovniki od osmih zjutraj do štirih popoldne prek telefonske številke 40 00 120. V davčnih uradih je nasvet o dopolnjevanju dohodninske napovedi mogoče dobiti med uradnimi urami, če pa vas s svetom povezuje splet, je za nasvete na spletni strani davčne uprave www.durs.gov.si na voljo tudi računalniška davčna pomočnica Vida.

Ta vam bo na vprašanje, ali morate oddati dohodninsko napoved, čeprav na dom ne boste dobili delno izpolnjenega obrazca odgovorila: »V kolikor ste zavezanec za dohodnino, morate oddati napoved, čeprav niste prejeli predizpolnjenega obrazca.« Vida pozna 421. člen zakona o davčnem postopku, ki v povezavi z dohodninsko napovedjo za leto 2006 predpisuje: če davčni zavezanec ni dobil predizpolnjene dohodninske napovedi do 31. marca 2007 in je dolžan vložiti dohodninsko napoved, sam izpolni napoved za leto 2006 in jo do 30. aprila odda davčni službi.

Davčna uprava delno izpolnjenih obrazcev ne bo poslala osebam, ki po merilih zakonov o dohodnini in davčnem postopku napovedi za preteklo leto niso dolžni oddati, obrazcev pa ne bodo dobili tudi zavezanci, ki so napoved dolžni oddati, a davčna uprava o njih ni dobila kontrolnih podatkov izplačevalcev, na primer za dohodke iz tujine, o katerih zavezanci davčnega urada niso obvestili že med letom.

Več o tem preberite v ponedeljkovem tiskanem Delu