Postojna: uredba o Počku je napad na občino

V Pivki opozarjajo, da je državni prostorski načrt invaliden.

Objavljeno
06. marec 2014 21.19
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Postojna – Na občini Postojna ponavljajo, da bodo uredbo o Počku poslali v ustavno presojo, v Pivki opozarjajo, da je državni prostorski načrt (DPN) invaliden, ker ne določa odškodnine za lastnike zemljišč v varnostni coni.

Vedeli so, a vseeno niso verjeli, bi lahko povzeli današnji odziv občin Postojna in Pivka na sprejetje uredbe o prostorski ureditvi na vojaških vadiščih Poček in Bač v sredo. Kajti čeprav je ministrstvo za obrambo (Mors) jeseni napovedovalo sprejetje uredbe, je bilo to za občinski vodstvi v Postojni in Pivki precejšnje presenečenje. Da gre za popolno ignoranco zahtev lokalnega prebivalstva, so za Delo ocenili v civilni iniciativi Pivška kotlina brez streljanja.

Vojaški rabi Počka nasprotujejo že od občinskega referenduma leta 2000, ko so jo Postojnčani zavrnili s 70 odstotki glasov. V burni javni obravnavi DPN na začetku leta 2011 na Postojnskem, Pivškem in Ilirskobistriškem pa so pod peticijo za zaprtje Počka zbrali 17.000 podpisov.

Užaljeni in jezni

Na občini Postojna so zaradi uredbe, ki je niso mogli dobiti niti na vpogled, užaljeni in jezni. Časa za razmislek pa ne potrebujejo, saj so, če bo sprejeta uredba, za katero Arso ni izdala pozitivnega mnenja o vplivih na okolje, že lani napovedali ustavno presojo oziroma ustrezne pravne postopke za njeno razveljavitev. »Sprejetje je pika na i, ki kaže, da volja prebivalcev ne pomeni nič. Je groba kršitev ustavne pravice do zdravega okolja, demokratičnih načel odločanja, grob napad na občinski svet in občino, ki so jo prizadele ledena ujma in poplave, zdaj pa jo bodo še bolj zastrupljali voda, hrup, ostanki cinka in streliva,« je dejala podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino.

Olja na ogenj v odnosih med Postojno in Morsom je prilila še nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič z izjavo v državnem zboru v dneh ledene ujme o psihološkem odporu do vojaške organizacije tistih v občini, med njimi zagotovo podžupanje, ki so vodili kampanjo za umik vojske s Počka. »To je groba manipulacija. Podžupanja spoštuje slovensko vojsko, spoštuje pa tudi občinski referendum in vse sklepe, ki jih je sprejel občinski svet. Država nas ne upošteva in tudi noče sprejeti zakona, s katerim bi uredili razmerja na Počku,« ostaja pri svojem Srebotnjak Borsellinova.

Na občini Pivka so se z DPN bolj ali manj sprijaznili. Župan Robert Smrdelj: »Upoštevali so večino naših predlogov. Sedanji DPN je po našem mnenju invaliden. Predlagali smo, naj se pred njim sprejme uredbo o vodovarstvenih pasovih za vir pitne vode Malni in opravi celovito presojo vplivov na okolje. Napaka pa je tudi, da ni določena odškodnina lastnikom zaradi omejene rabe zemljišč v varnostni coni. V ožjih območjih bodo lahko uporabili razlastitev ali prisilno službo, tu pa lahko pričakujejo težave. Niso upoštevali tudi predlogov o določitvi obdobja rabe poligona in o stalnih monitoringih do zaprtja, pri katerih bi sodelovale lokalne skupnosti.«