Postojnska bolnišnica plačala odškodnino za zaplet pri porodu

Otrok je pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe.

Objavljeno
29. maj 2017 18.22
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Postojna - Z računa postojnske bolnišnice je bila v sredo novogoriški družini plačana odškodnina v višini 853.438 evrov. O plačilu odškodnine je bolnišnico obvestila Uprava RS za javna plačila, ki je bolnišnici izdala obvestilo o opravljenem poplačilu upnika v izvršilni zadevi, je danes za Slovensko tiskovno agencijo povedal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo.

Merlo je še dejal, da se bo bolnišnica trudila čim bolj nemoteno izvajati programe, okrnjen pa bo naložbeni program. Zaradi izplačila odškodnine je bil sicer nekaj dni blokiran račun bolnišnice.

Bolnišnica Postojna je morala odškodnino plačati zaradi zapleta pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov. Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu do zdaj v Sloveniji.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez.

Otrok je pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je tudi na invalidski voziček.