Postopek proti Vzajemni se nadaljuje

Agencija za zavarovalni nadzor bo kljub odpoklicu predsednika uprave Vzajemne Boštjana Averja nadaljevala z imenovanjem izredne uprave. ZDUS je potezo nadzornega sveta Vzajemne označil za "pričakovano".

Objavljeno
10. oktober 2009 12.05
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Petkova odločitev nadzornega sveta Vzajemne o odpoklicu predsednika uprave Boštjana Averja ne bo vplivala na možnost imenovanja izredne uprave, ki jo je v torek Vzajemni napovedala Agencija za zavarovalni nadzor. Kot je pojasnil direktor agencije Mihael Perman, se vsi nadaljnji ukrepi nanašajo na čas izdaje obvestila.

"Ko agencija izda obvestilo o nameravanem ukrepu, se to nanaša na čas, v katerem je bilo izdano, enako velja za vse nadaljnje ukrepe," je povedal Perman. "Kar se dogaja potem, v pravnem smislu ni več predmet ukrepov," je poudaril.

 

Vzajemna, ki je obvestilo agencije prejela v sredo, ima osem dni časa za odziv. Agencija bo po Permanovih besedah preučila odziv Vzajemne, o nadaljnjih korakih pa bo nato odločal senat agencije. "Ukrep, ki sledi obvestilu, je v veliki večini primerov odredba. Izjema je imenovanje izredne uprave, ko gre takoj za odločbo senata," je dejal Perman.


Senat agencije bi se lahko sestal že prihodnji teden, pri čemer je časovnica po Permanovih besedah "odvisna tudi od vsebine odgovora, ki ga bo posredovala Vzajemna". Agencija, ki je ukrepe napovedala predvsem zaradi pomanjkljivosti pri delovanju nadzornega sveta Vzajemne, ima za oblikovanje odločitve sicer dva tedna časa.

 

V primeru imenovanja izredne uprave prenehajo vsa pooblastila organom družbe, v tem primeru tudi skupščini Vzajemne. Po Permanovih pojasnilih bi bili ob nastopu te okoliščine tudi sklepi izredne skupščine 6. novembra, katere sklic je v petek objavila Zveza društev upokojencev Slovenije in na kateri naj bi zamenjali del nadzornega sveta Vzajemne, brezpredmetni.

 

"Sicer obžalujemo, da se zdi, kot da bi Zvezi društev upokojencev Slovenije prekrižali pot, a odločbo smo pripravljali skoraj tri mesece," je dejal Perman.


Nadzorni svet Vzajemne je na petkovi maratonski izredni seji odpoklical Averja s položaja predsednika uprave. Vodenje zavarovalnice je začasno prevzel preostali član uprave Vzajemne Davor Hvala. Uradno razlogov za odpoklic Averja iz Vzajemne niso sporočili, po poročanju nekaterih medijev, ki se sklicujejo na neuradne vire, pa naj bi ga odstavili iz krivdnih razlogov.


ZDUS: Pričakovana poteza nadzornega sveta Vzajemne

 

Odločitev nadzornega sveta Vzajemne o odpoklicu predsednika uprave Boštjana Averja je bila za podpredsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Mirka Miklavčiča pričakovana. Napoved Agencije za zavarovalni nadzor o možnosti imenovanja izredne uprave družbe pa Miklavčič ocenjuje kot nemodro potezo, saj bi agencija to lahko storila že prej.

Kot je pojasnil Miklavčič, je bilo pričakovati, da se bodo člani nadzornega sveta organizirali in naredili to, kar "bi morali že zdavnaj". Pri pojasnjevanju okoliščin, ki so privedle do obvestila agencije o možnosti imenovanja izredne uprave, je Aver po Miklavčičevem razumevanju hotel prikazati nadzorni svet kot poglavitnega krivca za razmere v Vzajemni.

 

Napoved agencije o uvedbi ukrepov pa podpredsednik zveze društev upokojencev ocenjuje kot "nemodro potezo, ki sproža kup dvomov in pomislekov, kaj pravzaprav je zadaj". "Naši sumi in ugotovitve javnosti, da nekaj ne velja, so že zdavnaj znani in enako oz. še bolj podrobno jih je poznala agencija," je dejal.

 

Ta bi morala po njegovem mnenju začeti urejati razmere že prej oz. pred šestimi meseci, še preden so upokojenci začeli organizirano akcijo. Sicer pa bi morala agencija počakati, da zavarovanci prek pooblaščencev skušajo na izredni skupščini Vzajemne, ki je sklicana za 6. november, izboljšati razmere v zavarovalnici.

 

Miklavčič je prepričan, da se je agencija za napovedani ukrep odločila v želji, da prepreči izvedbo izredne skupščine. Spomnil je, da je zveza upokojencev že pred časom skušala stopiti v stik z agencijo, vendar so jim na agenciji pojasnili, da bo do srečanja lahko prišlo šele po zaključenem postopku.


"To jasno pove, da agencija ni želela komunicirati s predstavniki, ki so se organizirali, da pomagajo članstvu pri urejanju razmer v Vzajemni," je dejal Miklavčič.