Posvet vlade na najvišji visoki ravni

Ob obisku premiera in ministrov na Gorenjskem bosta med vročimi temami povprečnina in begunci v Baumaxu.

Objavljeno
09. december 2015 21.41
Urgenca Jesenice
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Vlada bo imela jutri v okviru obiska na Gorenjskem delovni posvet na zares najvišji ravni: bo namreč na vrhu nove letalnice bratov Gorišek. Premier Miro Cerar se z ministrsko ekipo ne bo mogel izogniti za župane najbolj vroči temi – povprečninam. Zaradi nezadovoljstva z ravnanjem vlade žirovniški župan Leopold Pogačar razmišlja, da se srečanja protestno ne bi udeležil.

Ob zadnjem obisku marca lani si je premierka Alenka Bratušek ogledala gradbišče 50 milijonov evrov vredne škofjeloške obvoznice in sodelovala pri podpisu sofinancerskih pogodb za projekt Gorki (gorenjska komunalna infrastruktura).

Kohezijski projekti, za katere so tedaj ugotavljali, da poganjajo gospodarsko rast, so zdaj zgrajeni in regija je pred novimi izzivi.

Kranjski župan Boštjan Trilar bo z drugimi gorenjskimi župani ministra Borisa Koprivnikarja znova prepričeval, da z odmerjenimi 522 evri povprečnine občine ne morejo preživeti. Zaradi morebitne odločitve za nastanitev beguncev v nekdanjem trgovskem centru Baumax, proti čemur so kranjski mestni svetniki, se pestra razprava napoveduje tudi na občini Šenčur, kamor predvidoma prihaja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Jadranka Švarc, direktorica GZS, območne zbornice za Gorenjsko, je za Delo povedala, da od obiska pričakuje predvsem, da bo vlada znala prisluhniti gospodarstvu.

»Gonilo gospodarske rasti so izvoz, vlaganje v razvoj in znanje. Izobraževalne programe je treba preoblikovati za pridobitev deficitarnih tehničnih kadrov, novih delovnih mest, pomembno je razbremeniti delo, vlagati v strateško infrastrukturo, v našem primeru razbremenilno blejsko-bohinjsko cesto. Vlada je tista, ki mora poskrbeti za takšno poslovno okolje, da bo gospodarstvo lahko vse omenjeno dosegalo,« je dejala.

Rok Šimenc, direktor BSC Kranj, regionalne razvojne agencije Gorenjske, poudarja, da bo pomemben dogovor za razvoj regij, ki ga bodo prihodnje leto podpisali z državo in v katerega želijo vključiti čim več pomembnih projektov.

Med njimi Šimenc poudarja mrežo kolesarskih poti, nadgradnjo regionalnih cestnih povezav med avtocesto in blejsko-bohinjskim kotom, razvoj športnega in kilmatsko-zdravstvenega turizma, povezanega s smučišči in drugo športno infrastrukturo, razvoj Triglavskega narodnega parka, povečanje lokalne prehranske samopreskrbe ter dodajanje vrednosti lesnim izdelkom in promocija njihove uporabe. »Kot podporo pa moramo poskrbeti za razvoj izobraževalnega sistema tudi z neformalnim oziroma funkcionalnim izobraževanjem, povezanim z zaposlovanjem in samozaposlovanjem.«