Potočar odobril službeni nadzor v primeru Casiraghi

Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani je ugodil predlogu ministra Šturma, da se v primeru Casiraghi opravi službeni nadzor nad delom sodnika Okrožnega sodišča v Novem mestu.

Objavljeno
27. februar 2007 16.39
Ljubljana – Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar je danes ugodil predlogu ministra za pravosodje Lovra Šturma, da se v primeru Casiraghi opravi službeni nadzor nad delom sodnika Okrožnega sodišča v Novem mestu. S službenim nadzorom naj bi se preverila pravilnost in pravočasnost vročanja sodbe sodišča druge stopnje obsojencu Stephenu Casiraghiju. Službeni nadzor bo zaključen najkasneje v roku 15 dni, so sporočili iz ljubljanskega višjega sodišča.

Ministrstvo je opravilo analizo spisa novomeškega okrožnega sodišča v kazenski zadevi glede primera Casiraghi in našlo utemeljene razloge za domnevo, da je sodnik opustil dolžnost skrbnosti nad reševanjem zadeve. Minister Šturm je zato predsedniku višjega sodišča podal predlog za opravo službenega nadzora nad delom novomeškega sodnika.

V skladu z zakonom o sodniški službi službeni nadzor opravi neposredno višje sodišče glede na lastne ugotovitve, na predlog predsednika sodišča ali predsednika vrhovnega sodišča, ministra za pravosodje ali sodnega sveta. Službeni nadzor obsega vse ukrepe, ki so potrebni za ugotavljanje izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter za odpravljanje vzrokov za neustrezen obseg, kakovost in strokovnost dela ter zaostanke pri delu.

Zakon o sodniški službi določa tudi disciplinske sankcije nad delom sodnika, in sicer pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali prenehanje sodniške funkcije.

Kot je znano, gre za primer 19-letne študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine. To naj bi ugrabil večkratni posiljevalec Casiraghi, potem ko je bil predčasno izpuščen iz zapora zaradi vzornega vedenja, čeprav bi moral v zaporu ostati zaradi napada na paznika, a mu novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe.