Potočnik na prvem obisku v Izraelu

Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik se bo mudil na prvem uradnem obisku v Izraelu. Sestal se bo s predstavniki izraelske vlade in nekaterimi akademiki.

Objavljeno
17. januar 2007 08.55
Evropski komisar za znanost in raziskovanje Janez Potočnik
Jeruzalem - Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik se bo danes in v četrtek mudil na prvem uradnem obisku v Izraelu. Sestal se bo s predstavniki izraelske vlade in nekaterimi akademiki, govor pa bo tekel predvsem o nadaljnjem sodelovanju Izraela v sedmem okvirnem programu EU za znanost in tehnološki razvoj. O tem trenutno potekajo pogajanja, Izrael pa je prva neevropska država, ki sodeluje v evropskem raziskovalnem programu, in sicer že od leta 1996.

Evropska komisija si prizadeva, da bi se pogajanja z Izraelom o sodelovanju v sedmem okvirnem raziskovalnem programu čimprej končala, saj EU Izrael ocenjuje kot "aktivnega, zanesljivega in učinkovitega partnerja" v raziskovalnih projektih.

Sodelovanje Izraela v več kot 600 projektih

Potočnik si bo v Izraelu ogledal nekatere projekte, ki so v preteklosti prejeli podporo iz okvirnih raziskovalnih programov EU. V okviru petega okvirnega raziskovalnega programa so Izraelci z državami EU sodelovali v več kot 600 projektih, v okviru zadnjega šestega pa v več kot 500 skupnih projektih. Ker imajo Izraelci v raziskovalnih programih iste pravice kot prijavitelji iz EU, vanj tudi prispevajo svoj finančni delež. Ta je nazadnje v šestem okvirnem programu znašal 200 milijonov evrov, v petem pa okoli 150 milijonov.

Komisar se bo v Izraelu med drugim srečal z namestnikom izraelskega premiera Šimonom Peresom, ministrom za industrijo, trgovino in delo Elijem Išaijem ter vršilcem dolžnosti ministra za znanost, kulturo in šport Jaelom Tamirjem, udeležil pa se bo konference o znanstveni politiki na univerzi Ban Ilan, kjer bodo sodelovali ključni vladni znanstveniki ter vodje univerz v državi. Izraelske univerze predstavljajo približno polovico prijaviteljev iz držav, ki sodelujejo v raziskovalnem programu EU, dobra tretjina jih prihaja iz industrijskega sektorja.

Največ partnerjev iz evropskih držav, ki sodelujejo z Izraelom, prihaja iz Nemčije, Velike Britanije, Francije in Italije. Slovenski partnerji so z Izraelci v petem okvirnem programu prijavili nekaj več kot 20 projektov.

Izrael tudi v programu Eureka

Izrael od junija 2000 sodeluje tudi v programu Eureka, ki velja za enega izmed najstarejših evropskih tehnološko razvojnih programov. Program podpira tržno usmerjene industrijsko-razvojne raziskave, pri katerih sodelujeta najmanj dve industrijski organizaciji iz dveh držav članic. Poleg tega je Izrael z EU julija 2004 podpisal še dogovor o sodelovanju pri satelitsko-navigacijskem sistemu Galileo.

Galileo konkurenca GPS

Galileo, konkurenca ameriškemu navigacijskemu sistemu GPS, naj bi zaživel leta 2008, vzpostavil pa naj bi globalno mrežo za satelitsko navigacijo in pozicioniranje. Za razliko od ameriškega sistema bo namenjen izključno civilnemu tržišču, sestavljalo pa ga bo 30 satelitov v vrednosti 3,5 milijarde evrov. Za sedež nadzornega organa Galileo se poleg desetih drugih članic povezave poteguje tudi Slovenija.