»Potratni kardinal Rode žalil papeža kot še nihče«

Jutarnji list kritično o Francu Rodetu, ki ga motijo predvsem papeževi govori o socialni pravičnosti.

Objavljeno
25. september 2014 12.12
Posodobljeno
25. september 2014 12.47
jer MaÜa Kardinala Franca Rodeta
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Zagreb − Kardinal Franc Rode je papeža Frančiška žalil bolj kot katerikoli kardinal doslej. Česa takega si ni upal nihče od njih, vključno s tistimi ameriškega in irskega izvora, ki so spisali knjigo proti papeževim stališčem o pastoralni družini, piše danes zagrebški Jutarnji list.

Časnik poudarja, da Rodeta motijo papeževi govori o socialni pravičnosti. Sklicuje se na del sredinega pogovora kardinala Rodeta za Slovensko tiskovno agencijo, v katerem je dejal, da so papeževi nazori, denimo glede kapitalizma in socialne pravičnosti, »ideološko precej levi« ter da je »zaznamovan z okoljem, iz katerega prihaja«.

»V Južni Ameriki so velike socialne razlike in debate o tem del vsakdanjika. Sicer pa ti ljudje veliko govorijo in rešijo malo problemov,« je dejal Rode.

Jutarnji list pri tem komentira, da je Rode preživel slabi dve desetletji v politični emigraciji v Argentini, kjer je »očitno dobil antipatijo do socialne pravičnosti«.

»Kjerkoli leti, pusti sledi«

»Kot ljubljanski nadškof je bil zvest svojim izseljenskim političnim idiosinkrazijam. Zaostril je odnos s civilno družbo, Cerkev v Sloveniji pa porinil na pot plenilskega kapitalizma, njegova sodelavca Anton Stres in Franc Kramberger pa sta jo pahnila v bankrot in sramoto,« piše časnik.

Rodetova obnova baročnega dvorca Goričane, v katerem si je na tuje stroške uredil luksuzen 427 kvadratnih metrov velik apartma, je na obravnavi na ljubljanskem sodišču.

Preprečil je tudi gradnjo islamskega centra v Ljubljani in trdil, da gre za »center terorizma v Evropi«, navaja Jutarnji list.

»Tisti, ki ne marajo Rodeta, o njem pravijo, da ima nrav goloba: kjerkoli leti, pusti sledi, ki jih je treba dolgo čistiti,« še pikro dodaja. »Kardinal Rode je 80-letnik, ki ne more več biti član konklava. Nima nobenih zadolžitev niti obveznosti, zato lahko svobodno kot ptica govori o papežu,« sklene hrvaški časnik.