Potrditev sporazuma s Hrvaško je za Slovenijo smiselna

Glas ljudstva, kakor ponavadi rečemo izsledkom raziskav javnega mnenja, je sicer izmuzljiva reč, toda Delove ankete so se skozi čas pokazale kot natančne; pravilnih ocen je bilo dovolj, da to lahko zapišemo.

Objavljeno
06. november 2009 21.42
Darijan Košir
Darijan Košir
Glas ljudstva, kakor ponavadi rečemo izsledkom raziskav javnega mnenja, je sicer izmuzljiva reč, toda Delove ankete so se skozi čas pokazale kot natančne; pravilnih ocen je bilo dovolj, da to lahko zapišemo. Tudi tokratni rezultat, da bi na referendumu o potrditvi arbitražnega sporazuma s Hrvaško večina prebivalcev glasovala za, je najbrž zelo blizu dejanskemu razpoloženju ljudi. Drži tudi, da je bil položaj pred dvema tednoma, ko smo anketirancem prvič postavili to vprašanje, drugačen, a medtem se je nihalo zaradi kopice razlogov nagnilo v pozitivno smer. Za to ugotovitev je bilo dovolj že branje odzivov na vprašanja Dela med civilno družbo takoj po podpisu sporazuma v Stockholmu; množica izjav je napovedala to, kar je današnja anketa potrdila - da bi torej ljudje na referendumu sporazum potrdili.

Uredništva časopisov, kakršno je Delo, se ob podobnih priložnostih znajdejo v položaju, ko ocenijo, da se morajo tudi mnenjsko opredeliti do prelomnih družbenih zadev. Pozorno branje Delovih uredniških odločitev in komentarjev na temo Hrvaške v zadnjih dneh in tednih je bralcem najbrž potrdilo, da podpiramo sklenitev, podpis, ratifikacijo in referendumsko odobritev arbitražnega sporazuma, kljub vsemu razumevanju in odprtosti do nasprotnih argumentov. Podpiramo pa ga zaradi vsaj dveh temeljnih razlogov: ker je po skoraj 20 letih res čas, da se nepotrebni, odvečni in občasno neumni mejni nesporazumi rešijo; in drugič zato, ker nobena politična sila v državi doslej ni ponudila alternative, ki bi bila vsaj približno enakovredna Pahorjevi.

 

Premier Borut Pahor, ki je (skupaj z vladajočo koalicijo) zastavil vse politično premoženje za sklenitev in potrditev arbitražnega sporazuma, je v tej skrajno tvegani igri očitno dobil prvi polčas. Resda ga še čaka najtežje, toda na dosedanji poti (še) ni naredil večje politične napake. Le eno drobno: kakor je na zadnji seji parlamentarnega odbora namignil Janez Janša, vodje opozicije ni že na samem začetku povabil k projektu, saj bi najbrž takrat dobil njegovo privolitev. A tudi Janši je medtem zmanjkalo adutov: alternative nima, pritisk nanj, naj se Pahorju pridruži, pa bo (zlasti iz tujine) hud.

 

Torej: menimo, da je potrditev arbitražnega sporazuma s Hrvaško, bodisi v parlamentu bodisi na referendumu, za Slovenijo smiselna.