"Potrebujemo reševanje problemov, ne zaostrovanja"

Poslanec Evropskega parlamenta iz Slovenije Alojz Peterle v zvezi z odnosi med Slovenijo in Hrvaško meni, da je potrebno voditi politični proces tako, da bomo zmagali oboji.

Objavljeno
26. marec 2007 14.12
Alojz Peterle
Ljubljana - Poslanec Evropskega parlamenta iz Slovenije Alojz Peterle (EPP/NSi) je danes v Ljubljani v zvezi z odnosi med Slovenijo in Hrvaško dejal, da "je potrebno voditi politični proces tako, da bomo zmagali oboji", saj "navijaštvo" ne pripeva k dobri atmosferi med stranema. "Potrebujemo reševanje problemov, ne zaostrovanja ozračja," je na novinarski konferenci poudaril Peterle, ki ne nasprotuje, da se v poročilu Evropskega parlamenta o Hrvaški omeni "tretja stran".

Peterle je izrazil željo, da "bi prišli obe državi do take modrosti in do take skupne volje po dobrem sosedstvu v evropskem duhu", da reševanje dvostranskih vprašanj "ne bi bilo kar naprej ujeto v predvolilni boj". "Iz tega kroga moramo v kredibilno reševanje odprtih vprašanj," je poudaril Peterle.

Ob tem je spregovoril tudi o poročilu Evropskega parlamenta o napredku Hrvaške na poti v EU, ki ga je pripravil avstrijski poslanec Hannes Swoboda, zunanjepolitični odbor parlamenta pa ga bo obravnaval v torek. K poročilu je vloženih več kot sto dopolnil, najbolj pa buri duhove dopolnilo samega poročevalca, v katerem ta poziva, naj Slovenija in Hrvaška v prizadevanjih za rešitev vseh spornih vprašanj meje premislita o mednarodni arbitraži.

Peterle je ponovno poudaril, da gre za poročilo o napredku Hrvaške in ne za poročilo o urejanju dvostranskih odnosov in dodal, da je v četrtek Swobodi pisal tudi pismo. V pismu poslancu vztraja, naj poročilo ne gre predaleč v tehnične podrobnosti urejanja dvostranskih zadev, ker to ni njegov namen. " Sem zato, da se omeni tretja stran. Mislim, da tretjo stran potrebujemo, saj bi nam lahko pomagala k hitrejšemu reševanju problemov," je dejal Peterle, a dodal, da po njegovemu mnenju "še niso izčrpane možnosti pred arbitražo, ki je dolgotrajen in dolg postopek".

Izrazil je tudi upanje, da bo v torek na odboru prišlo do nekaterih sprememb poročila. "Ozračje bom tem boljše, čim manj bo enostranskih dejanj in jaz si želim, da se vprašanje meje rešuje v duhu obnovljene zaveze, ki sta jo vladi dosegli na Brionih in rekli, da upoštevamo stanje z dne 25. junija 1991," je bil še jasen Peterle.

"V EU bo vendarle prišlo do nove institucionalne ureditve"

V zvezi z Berlinsko deklaracijo, ki je bila v nedeljo ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe podpisana v Berlinu, pa je dejal, da je ključen stavek dokumenta tisti, ki govori, da "smo združeni v cilju, da EU še pred naslednjimi volitvami v Evropski parlament leta 2009 zagotovimo nov skupni temelj". Po njegovem mnenju stavek govori, da bo v EU vendarle prišlo do nove institucionalne ureditve oziroma da "diši po določitvah", saj v njem vidi "nujno politično voljo voditeljev EU".

Peterle je na novinarski konferenci v Ljubljani odgovarjal tudi na vprašanja o svoji predsedniški kandidaturi in spremembah v slovenskem političnem prostoru. Dejal je, da "spremlja zanimivo prestrukturiranje političnega prostora, ki se ne dogaja prvič", v tem pa ne vidi "nobenih alarmantnih dejstev". Sam ne glede na to dela s programom naprej in meni, da "se njegova kandidatura krepi".