Povezani koprski trgovci do nižjih najemnin

Spodbujanje življenja v starem središču Zaradi znižanja najemnin mestna občina ob 250.000 evrov

Objavljeno
07. januar 2014 11.02
Ingrid Celestina iz zavoda Otok
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Medtem ko država zvišuje davke, kupna moč prebivalstva pa upada, je Mestna občina Koper malim trgovcem, gostincem in obrtnikom podarila lepo novoletno darilo. Najemnikom občinskih poslovnih prostorov v starem mestnem središču so 1. januarja za 30 odstotkov znižali najemnine.

V galeriji Žbona, kjer na mesec plačujejo 500 evrov najemnine, so bili novice več kot veseli. »To je pravi korak, če želite spodbuditi trgovsko, gostinsko in obrtno dejavnost v mestu,« je včeraj dejala Ingrid Celestina iz Zavoda Koper Otok, združenja trgovcev, obrtnikov in drugih prodajalcev v starem Kopru. Znižane najemnine bodo veljale dve leti, nato bo občina analizirala razmere in glede na položaj določila nove.

»Mestni svetniki so sklep sprejeli na našo pobudo. To je eden od številnih ukrepov, s katerimi smo se začeli povezani mali trgovci in podjetniki upirati brezkompromisni konkurenci velikih trgovskih centrov in drugim negativnim razmeram,« je dejala Celestinova. Prepričana je, da je odločitev za občino v vsakem primeru boljša, kot če bi pustila male podjetnike propasti. »Zapiranje trgovin ne more pomagati k turističnemu razvoju in razvoju kraja. Nekateri najemniki občinskih poslovnih prostorov že niso več mogli plačevati najemnin in so začeli kopičiti dolgove. Zdaj bodo, spodbujeni z nižjimi najemninami, morali najprej plačati dolg, nato pa bodo deležni popusta. Po znižanju najemnin so se že oglasili novi podjetniki, ki bi preselili svojo dejavnost v mesto. Več bo te dejavnosti, bolje bo za vse,« meni Ingrid Celestina.

Občina ob 250.000 evrov prihodkov

Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič pravi, da je v starem mestnem središču 230 občinskih lokalov, od katerih iztržijo nekaj manj kot milijon evrov na leto. »Zaradi znižanja bo imela občina 250.000 evrov manj prihodkov v proračun, toda izračunali smo, da je za boljše življenje in oživljanje središča mesta to potrebno,« je dejala direktorica in dodala, da je praznih občinskih lokalov malo, več praznih je v zasebni lasti.

»Zavedamo se, da samo najemnina ni odločilna pri razvoju dejavnosti. Pomembno je, da smo se organizirali in da ima zdaj občinska uprava sogovornika. Povezali smo se, da laže uveljavljamo svoje predloge, skrbimo za skupno promocijo, sodelujemo pri prireditvah, se dogovarjamo o urnikih, se izobražujemo ... Pred kratkim smo se z garažno hišo pod Zelenim parkom dogovorili, da lahko naši kupci dobijo dodatno uro (skupaj torej dve) brezplačnega parkiranja. Ugotovili smo, da je zaprtje velikega parkirišča med banko in sodiščem dodatno zmanjšalo obisk mesta. Poleg tega moramo skrbeti za ekskluzivno ponudbo, nižje stroške poslovanje ... Radi bi konkurirali trgovskim centrom in vračali življenje v mestno središče,« je povedala Ivona Novosel Dončič, predsednica Zavoda Koper Otok.