Povezuje jih »tuhtanje«

Filozofska fakulteta ljubljanske univerze je včeraj začela praznovati 90-letnico, v znamenju tega jubileja bo celo akademsko leto. Na pročelje fakultete so namestili portrete velikih slovenskih humanistov

Objavljeno
06. november 2009 22.41
Filozofska fakulteta v Ljubljani
Jasna Kontler - Salamon
Jasna Kontler - Salamon
Ljubljana - Filozofska fakulteta ljubljanske univerze je včeraj začela praznovati 90-letnico, v znamenju tega jubileja bo celo akademsko leto. Na pročelje fakultete so namestili portrete velikih slovenskih humanistov, povezanih s fakulteto, ki jih po besedah dekana s sedanjo generacijo povezuje »tuhtanje«. To so si izbrali tudi za geslo tega praznovanja.

Dekan filozofske fakultete (FF) prof. dr. Valentin Bucik je predstavil zgodovino fakultete. Njen začetek je povezan s študijskim delovanjem jezuitov konec 15. stoletja. Poudaril je tudi tesno prepletenost uradnega začetka delovanja univerze in filozofske fakultete - prvi dekan FF prof. dr. Fran Ramovš je bil tudi prvi predavatelj na novi univerzi.

 

Praznovanju z nenavadno torto je v preddverju sledil slavnostni sprejem delegacije svetovnega pohoda za mir in nenasilje, ki se je začel 1. oktobra na Novi Zelandiji, končal pa se bo 2. januarja. K nam je iz Turčije dopotoval balkanski del te odprave. Mirovnike je poleg dekana pozdravil še Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, in jim povedal, da so prišli v »najlepše mesto na svetu«, ki ga odlikujeta miroljubnost in strpnost. Pohodniki so se iz FF napotili še na pohod po delu Večne poti in ga končali na Prešernovem trgu.

 

Župana glavnega mesta, ki je tudi uradno univerzitetno mesto, smo vprašali, kaj mu pomeni letošnja obletnica. Ponosen je, da ima Ljubljana že toliko let univerzo, ki se zadnja leta uvršča med najboljše na svetu, k temu pa pripomore tudi filozofska fakulteta. Ji bo mesto pomagalo odpraviti prostorsko stisko? Lokacija ob Vojkovi cesti je že rezervirana.

 

Več v sobotni izdaji tiskanega Dela