Požar odhaja z Direkta

Uprava časopisne družbe Dnevnik in odgovorni urednik Direkta Bojan Požar sta sporazumno sklenila, da Požar s 1. januarjem ne bo več urednik tabloida.

Objavljeno
11. december 2006 19.09
Bojan Požar, ko je bil še urednik pri Slovenskih novicah
Ljubljana - Uprava časopisne družbe Dnevnik in odgovorni urednik Direkta Bojan Požar sta sporazumno sklenila, da Požar s 1. januarjem ne bo več urednik tabloida. Njegov odhod je rezultat dolgotrajnejših pogovorov o razvoju časnika. Na Dnevniku z uredniki ob koncu leta opravijo pogovore o konceptu in razvoju edicij. Ugotovili so, da imajo s Požarjem na razvoj Direkta "nekoliko drugačne poglede, ki bi onemogočali naše učinkovito sodelovanje", je v sporočilu pojasnil predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin.

Podobno ocenjuje tudi Požar: "Moj pogled in pogled uprave Dnevnika na prihodnji razvoj časnika Direkt se v nekaterih točkah razlikujeta, zato naše sodelovanje ne bi bilo več produktivno. Vsekakor pa sem s svojim delom na Direktu zadovoljen, saj sem imel možnost sodelovati pri rojstvu časnika, ki hkrati pomeni novost za slovenski trg. Direkt je danes na visokem petem mestu po branosti med dnevniki, zato sem prepričan, da je bilo moje delo uspešno in Direkt vsekakor tudi moj uspeh. Ekipi Direkta in njenemu novemu uredniku 'iz prve roke' želim uspešno delo."

V sporočilu ni navedeno, za kakšna razhajanja med Požarjem in upravo Dnevnika gre, niti to, kam Požar odhaja oziroma kdo bo novi odgovorni urednik Direkta.

Odhoda ni želel komentirati

Požar ne želi podrobneje pojasnjevati razlogov za odhod s tabloida, ki ga bo zapustil 1. januarja. Glede informacij, da naj bi odšel na Slovenske novice oziroma Nedelo, pa je dejal, da govoric ne bo komentiral.

"Kam grem, se bom odločil sredi januarja na podlagi ponudb, ki jih imam ," je dejal Požar. Po njegovih besedah bo šlo za delo v medijih ali pa v podjetjih, povezanih z mediji. Konkretnejši ni mogel biti, ker se glede nove službe še ni odločil.

V javnosti so se večkrat pojavile kritike Direktovega pisanja, o katerem je večkrat razsojalo Novinarsko častno razsodišče (maja letos je denimo ugotovilo kršitve kodeksa zaradi Direktovega pisanja v zvezi s postopki odvzema otrok).

Na razsodišče so se enkrat obrnili celo novinarji časnika Dnevnik, in sicer v zvezi s spornim poročanjem o zadevi Lipa oziroma objavo obdukcijskih zapisnikov deklet, umrlih v gneči pred diskoteko. NČR je sicer postopek razsojanje zamrznilo, ker pravilnik razsodišča določa, da NČR o primerih, ki so pred rednimi sodišči, dokončno razsodi po končanem sodnem postopku.

Direkt je prvič izšel 15. septembra 2005, Požar pa je bil pred tem urednik Bulvarja, priloge Slovenskih novic.