Poziv državi, naj se gradnja začne čim prej

Mesec dni po izboru izvajalcev gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice se ta še vedno ni začela.

Objavljeno
14. oktober 2014 20.58
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šempeter pri Gorici – Težko pričakovana gradnja urgentnega centra šempetrske bolnišnice se še vedno ni začela, prav tako z izbranimi izvajalci ministrstvo za zdravje doslej ni podpisalo pogodbe. Razlog: služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) še vedno preverja naložbo. Jezni domačini so predsednika vlade Mirja Cerarja ter pristojni ministrstvi že pozvali, naj ne zavlačujejo več.

Urgentni center v šempetrski bolnišnici bodo gradile družbe IMP PPS, Kolektor Koling in Cestno podjetje Gorica, a njihovi zaposleni mesec dni po izboru izvajalcev del še niso prišli na gradbišče. Pogodba z njimi namreč do danes ni podpisana. Kot so za Delo pojasnili na ministrstvu za zdravje, »trenutno poteka usklajevanje vloge za odobritev sredstev z službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko«.

Po besedah Urške Štorman z omenjenega ministrstva bo takoj, ko bo slednje prejelo odločbo o dodelitvi sredstev, podpisana pogodba z izvajalci. Podoben odgovor smo dobili tudi s SVRK, kjer so povedali še, da »v vsebinskem smislu ni pričakovati težav s potrditvijo projekta«.

Toda pri tem ne gre prezreti dejstva, da mora biti urgenca − ta bo z davkom stala nekaj manj kot pet milijonov evrov, plačali pa jo bosta bosta EU in država − zgrajena do konca prihodnjega leta, sicer utegnejo v Šempetru ostati brez milijonov EU. In ker naj bi gradnja trajala približno eno leto, se mora ta začeti čim prej.

Na predsednika vlade dr. Mira Cerarja ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožefa Petroviča ter ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pa je z Goriške zdaj odromal poziv, naj se gradnja začne čim prej. Pod njega se je podpisal Miran Müllner, predstavnik novogoriške občine v svetu zavoda bolnišnice.

»Že osem let razlagamo, da celotni zahodni del naše domovine nujno potrebuje urgentni center. Stvari smo vsi skupaj nekako pripeljali do konca in za začetek gradnje je treba le še odobriti že odobrena evropska sredstva. Res mi ni jasno, kako to, da dve instituciji, kot sta ministrstvo za zdravje in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bi morali v postopkih načrtovanja in porabe evropskih sredstev zagotavljati učinkovitost in pravilnost izvajanja operativnih programov ter usmerjati in nadzorovati vsa posredniška telesa, pri izvajanju teh operativnih programov toliko časa usklajujeta navaden standardiziran obrazec za izplačilo evropskih sredstev,« je ogorčen Müllner.

Dodaja, da ga takšna birokratsko-administrativna neodzivnost skrbi, saj »so bili takšni obrazci za mrežo urgentnih centrov po celotni Sloveniji izpolnjeni že pred leti«. Ministra in predsednika vlade poziva, da prevzamejo skrb in odgovornost za zdravje sedanje in prihodnjih generacij prebivalcev Goriške.

»Ko v preostalih slovenskih bolnišnicah razmišljajo o opremi v že zgrajenih urgentnih centrih, se v našem zatika ter zavlačuje. V zdajšnjem primeru že dva meseca zaradi navadnega zahtevka. Čas, ki nam ga je namenila Evropa, pa neusmiljeno teče,« opozarja.