Poziv iniciative Tržnice ne damo: Garaža je neustavna

Poseg krši evropsko konvencijo o zaščiti arheološke dediščine, pravijo v iniciativi in opozarjajo na onesnaževanje.

Objavljeno
16. avgust 2011 19.15
Posodobljeno
16. avgust 2011 20.27
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana

Ljubljana – Člani civilne iniciative Tržnice ne damo so v odprtem pismu pozvali predsednika države Danila Türka, predsednika vlade Boruta Pahorja in predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, naj se odzovejo na kršenje zakonodaje, ki ga počne Mestna občina Ljubljana.

Svoje trditve podpirajo z izsledki strokovnjakov Slovenske akademije znanosti in umetnosti in opozarjajo na uničenje štiri tisoč let starega kolišča na Špici in mnenjem, da Plečnikove arkade, ki so sestavni del Vodnikovega trga, ustrezajo pojmu kulturne dediščine, zato mestna občina tam ne bi smela graditi že več let načrtovane podzemne garaže.

Člani iniciative, ki šteje malo več kot 8000 ljudi, so prepričani, da mora ministrstvo za kulturo Plečnikove arkade s tržnico razglasiti za kulturni spomenik državnega pomena.

Pravo je občina po njihovi oceni kršila, ko je omenjeno gradnjo garažne hiše ob izdaji obvezne razlage odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območja urejanja v mestnem središču opredelila kot »nujni komunalni poseg«.

Pravijo, da varovanje arkad mora biti skladno z zakonom o varstvu kulturne dediščine in da ta poseg krši evropsko konvencijo o zaščiti arheološke dediščine in konvencijo o varstvu evropskega arhitektonskega bogastva – obe sta za Slovenijo zavezujoči. Ocenjujejo, da je neukrepanje organov, ki bi morali takšen objekt formalno zaščititi, protipravno, nezakonito in protiustavno.

Člani iniciative tudi poudarjajo okoljski vidik takšne gradnje. Garaža bo po njihovem prepričanju še povečala onesnaženje zraka v mestu, ki se že tako vsako leto povečuje, še zlasti sporni so delci PM 10, ki so po ugotovitvah inštituta za varovanje zdravja krivi za 150 do 200 smrti na leto, dolgoročno pa puščajo tudi izjemno škodljive zdravstvene posledice pri otrocih. Onesnažen zrak je menda povzročitelj kar polovice vseh zdravstvenih težav otrok v Ljubljani.

Pobudniki prepovedi gradnje ponujajo alternativo – garažo v grajskem griču, ki bi lahko po njihovi oceni zagotovila najmanj 2500 parkirnih mest, z razširitvijo pa celo 10.000. Ugovor na omenjeni poseg je vložila tudi ljubljanska nadškofija.