Poziv k podpori uvedbe zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu

Civilni iniciativi Kras in za Primorsko župane in občinske svete vseh slovenskih občin pozivata, naj podprejo njihovo pobudo za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s trgom nepremičnin v Sloveniji. Državne institucije pozivajo k pripravi zaščitnih ukrepov za celotno območje Slovenije in pri tem obljubljajo, da ne bodo odnehali.

Objavljeno
10. marec 2011 18.09
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Civilni iniciativi Kras in za Primorsko sta konec januarja na vlado naslovili pobudo, naj pri Evropski komisiji še pred iztekom roka, ki bo 1. maja, sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin. Vlada je februarja ustanovila medresorsko delovno skupino, ki preučuje možnosti za uvedbo zaščitnih ukrepov, poroča STA.

Iniciativi opozarjata na težave na trgu nepremičnin, ki so posledica povečanega povpraševanja po nepremičninah, predvsem s strani tujih državljanov. Kot pojasnjujejo, gre predvsem za območje Primorske in Krasa, čeprav se težave pojavljajo tudi na drugih obmejnih območjih v Sloveniji.

Cene nepremičnin na Krasu so po njihovih navedbah zaradi povpraševanja po večini italijanskih kupcev precej narasle, zato si domačini nakupa zemljišč ne morejo več privoščiti. Opozarjajo tudi na nevarnost sprememb etnične sestave obmejnega območja.

Civilni iniciativi sta se zdaj po pomoč zdaj obrnili na župane in občinske svete. Predlagata jim, naj čim prej sprejmejo posebno deklaracijo občin za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s trgom nepremičnin, ki sta jo pripravili iniciativi, ter jo posredujejo vladi in pristojnim ministrstvom, še poroča STA.

Kot smo poročali, je vlada v začetku marca sprejela vmesno poročilo delovne skupine, ki preučuje možnosti za uvedbo zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu.