Poziv tožilstvu, 
naj razišče in ukrepa

V SDS so se odzvali na trditve poslanca Zares Franca Jurija, da poročilo delovne komisije nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma postavlja na laž predsednika SDS Janeza Janšo, da njegova vlada ni vedela za sporazumom o delni zaprtosti arhiva. V zvezi z arhivi se je prvič oglasil tudi premier Borut Pahor.

Objavljeno
24. februar 2011 12.57
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Pri nedavni objavi dokumenta na spletni strani SDS po mnenju ministrstva za kulturo obstajajo razlogi za sum storitve kaznivih dejanj in za sum kršitev določb zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Zato je ministrstvo prosilo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ter inšpektorat za kulturo in medije, naj zadevo raziščeta in ukrepata – »v skladu s svojimi pristojnostmi, v izogib nejasnosti, še posebej glede na javno in v medijih izražene sume«.

Ministrstvo za kulturo je v torek, kot smo že poročali, na podlagi navedb v Delu zaprosilo Arhiv Republike Slovenije, naj pripravi poročilo o tej zadevi oziroma naj posreduje »celovito dejstveno informacijo o dejanskem stanju zadeve«. Arhiv namreč hrani dokumente, o katerih poteka spor.

To poročilo jim je Arhiv posredoval danes. Kot kaže, tudi arhivarji niso našli takšnega dokumenta, kot ga je objavila SDS na spletni strani. Vsekakor so ugotovitve v poročilu ministrstvo prepričale, da bi pri tej zadevi lahko šlo za kaznivo dejanje in tudi za kršitev arhivskega zakona, še zlasti »v luči spoštovanja javne uporabe gradiv«. To poročilo je ministrstvo zato posredovalo okrožnemu državnemu tožilstvu ter inšpektoratu za medije s prošnjo, naj stvar raziščeta in na podlagi dejstev, navedenih v poročilu, tudi ukrepata.

Pahor: 
Potrebna so opravičila

To zadevo je včeraj komentiral tudi premier Borut Pahor. Po njegovem bi se mu SDS morala opravičiti zaradi neresničnih obtožb, češ da je nezakonito odtujil del arhivskega gradiva. Opravičiti pa bi se morala tudi predsedniku republike Danilu Türku.
A kmalu je na to odgovorila SDS: »Do opravičila je upravičena slovenska javnost, ne pa Pahor,« so zapisali v sporočilu za javnost, v katerem vztrajajo pri svojih obtožbah predsednika vlade.