Poziv za nadzornike RTVS

Rok za oddajo vloge je 5. oktober.

Objavljeno
27. september 2012 19.12
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Potem ko so poslanci v sredo zvečer razrešili nadzornike RTVS – kljub pravnim mnenjem, da to ni v skladu z zakonodajo in ustavo –, se proces oblikovanja nove sestave nadzornega telesa javnega servisa nadaljuje: pristojno ministrstvo je danes objavilo poziv za štiri nove nadzornike, ki jih imenuje vlada.

Vlada, ki je julija že razrešila štiri nadzornike, bo očitno pohitela: rok za oddajo vloge je konec prihodnjega tedna. Nato bo ministrstvo v 15 dneh vladi poslalo predlog kandidatov za nove nadzornike. Poleg štirih prej razrešenih bo treba nadzorni svet (ta je trenutno nedelujoč, saj sta v njem od 11 članov ostala le še dva predstavnika zaposlenih) popolniti še z v sredo zvečer razrešenimi člani. Te na predlog političnih strank imenuje državni zbor, vendar pa v zakonu o RTV ni nikjer zapisano, da jih lahko tudi razreši.

To je ugotovilo že več pravnikov, Inštitut za javno upravo in tudi zakonodajno-pravna služba parlamenta, a poslanci so kljub temu s 44 glasovi za in 13 proti sprejeli za mnoge sporno odločitev. PS je glasovanje obstruirala, Gregor Virant, ki je napovedal, da bo spoštoval pravno mnenje, je glasoval proti, preostali poslanci njegove Državljanske liste so bili za. Proti so bili le v SD in poslanka Desusa Marjana Kotnik Poropat. Vsaj nekateri med razrešenimi, ki bi jim mandat sicer potekel leta 2014, bodo po naših informacijah vložili tožbo.

Burna razprava pa je potekala tudi ob imenovanju dveh novih nadzornikov Slovenske tiskovne agencije. To sta postala Zlata Krašovec in Martin Mlakar. Za Krašovčevo je glasovalo 49 poslancev, za Mlakarja pa 55. Tudi tu ni šlo brez pomislekov, saj Krašovčeva kot sodelavka medija (tednika Reporter) po mnenju novinarskega sindikata in društva novinarjev ne more biti imenovana za nadzornico agencije zaradi konflikta interesov.

Za nadzornico STA se je sicer potegovala tudi Neda Pagon, a neuspešno. Pagonova, sicer urednica, publicistka, prevajalka in doktorica sociologije kulture, je zato od ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka zahtevala odgovor, zakaj ni bila izbrana za nadzornico STA. Z ministrstva so danes pojasnili, da Pagonova vlogi ni priložila dokazila z razvidno delovno dobo.