Poziv zdravnikom na popoldansko delo v Maribor

Zmeda: en uslužbenec ministrstva zdravnikom UKC Ljubljana prepoveduje popoldansko delo, drugi jih k temu poziva.

Objavljeno
26. november 2015 20.25
UKC Maribor, 26.11.2014, Maribor
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Izjemno resnih in zaskrbljenih obrazov so prišli predstavniki mariborske bolnišnice, ministrstva za zdravje in zdravniške zbornice po današnjem skupnem sestanku pred novinarje, nato pa so o največjem problemu zadnjih dveh desetletij v slovenskem zdravstvu, težavah v anesteziologiji in kirurgiji UKC Maribor govorili pomirjujoče.

»Razmere v mariborski bolnišnici so resne. Zdravniška zbornica si želi, da se ta problem reši. Varnost bolnikov in zdravnikov je na prvem mestu. Mladi zdravniki morajo biti zaščiteni.

Priporočila najvišjega strokovnega organa, razširjenega strokovnega kolegija za anesteziologijo, so zavezujoča,« je povedal Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice, ki je bil po sestanku »optimističen, a ne povsem zadovoljen«.

Mariborska bolnišnica ima premalo anesteziologov, da bi bili lahko ob vseh operacijskih mizah z bolniki specialisti, prav tako ima premalo mentorjev, da bi lahko nadzirali delo mladih zdravnikov, ki se oskrbe bolnikov med anestezijo šele učijo. Zato kirurške operacije odpadajo, bolniki pa iščejo pomoč tudi drugje. Za kakšne rešitve so se dogovorili na današnjem sestanku?

Absurd poziva na pomoč

»V imenu ministrstva za zdravje pozivam vodstva bolnišnic, da omogočijo anesteziologom, ki bi želeli priskočiti na pomoč, da delajo pri drugem delodajalcu,« je dejala Sandra Tušar, državna sekretarka. Brez soglasja delodajalca (direktorja in sveta zavoda bolnišnice) zdravniki drugam ne morejo iti delat, je potrdila. In v tem grmu tiči ena od težav.

V Mariboru pričakujejo predvsem anesteziologe iz UKC Ljubljana, ki obvladajo delo s težjimi bolniki in posegi, je povedal Boris Rižnar, anesteziolog in predsednik Fidesa v UKC Maribor. Toda Tomaž Glažar, direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje, torej sodelavec Tušarjeve, je kot predsednik sveta UKC Ljubljana ustavil izdajanje soglasij za tam zaposlene zdravnike. Člani sveta UKC so se odločili, da bodo najprej sprejeli nova pravila za izdajanje soglasij, šele nato bodo ponovno obravnavali vloge za soglasja. Prvo sejo bodo imeli 8. decembra, čeprav pričakujejo v Mariboru rešitev čim prej, saj operacije pri njih odpadajo vsak dan. Položaj je tako pripeljan do absurda skupaj s tem, da pričakujejo pomoč od Ljubljane ne glede na to, da so tamkajšnji anesteziologi jasno povedali, da je tudi njih premalo.

Mednarodni razpis še letos

Kje dobiti anesteziologe, je tako glavno vprašanje. Ne samo v Mariboru in Ljubljani, manjka tudi v nekaterih drugih bolnišnicah. Tušarjeva je povedala, da bodo najprej počakali na odziv domačih anesteziologov (v Mariboru jih bodo plačali po podjemnih pogodbah, domačim anesteziologom pa za petino povišali plače zaradi povečanega obsega dela), nato pa bodo še pred koncem leta dali razpis za tuje anesteziologe. Od kod bi lahko prišli? Zanesljivo iz vzhodne Evrope ali še verjetneje iz tretjih držav, torej ne iz EU. »Ne le begunci, tudi zdravniki se množično selijo z vzhoda na zahod,« je dejal Možina. Seveda zdravniki iz tretjih držav ne morejo začeti delo takoj, ampak je treba nostrificirati diplome, preveriti njihovo znanje in licenco za delo. Tako rešitev ni tik pred vrati, ampak je nekoliko bolj oddaljena. »Upam, da bomo prebrodili krizo v dveh do treh letih,« je napovedal direktor UKC Maribor Gregor Pivec, ki ga je vlada ravno prejšnji mesec ponovno potrdila za direktorja, tako da vstopa v 21. leto svojega mandata. Mariborska bolnišnica večino let – v nasprotju z drugimi bolnišnicami – posluje pozitivno, tudi na račun premalo zaposlenih. Tako se jo je dolgo časa postavljalo za vzor. Pivec je bil s sestankom zadovoljen in je optimističen.

Pivec: Operacije varne

»Kot predstavnik specialistov, ki so zaprosili za posredovanje zdravniško zbornico, sem pesimističen. Dolga leta že delujem v Fidesu in vedno smo bili soočeni z dejstvom, da se je zgodilo manj, kot je bilo zapisano,« je dejal Boris Rižnar.

»Razmere so skrb vzbujajoče. Upam, da se bodo anesteziologi odzvali pozivu in prišli pomagat,« je dejal Dušan Vlahović, predsednik najvišjega strokovnega organa anesteziologije.

Prof. dr. Bojana Beovič iz zdravniške zbornice pa je povedala, da bodo do konca tega meseca individualno pregledali programe vseh specializantov.

Ali bo ministrstvo reševalo veliko težavo UKC Maribor, iz katere je letos odšlo že 19 zdravnikov specialistov, tudi drugih strok, in vsesplošno pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji s kakšnimi sistemskimi spremembami? Z združevanjem bolnišnic? S prenosom programa (denarja) v tiste bolnišnice, ki delajo več? Tušarjeva je dejala, da je vse to zamišljeno v reformi, ki je ne more biti čez noč. Možina je opozoril, da je za njo zadnji čas. Pivec pa je zatrdil, da so operacije v Mariboru kljub pomanjkanju anesteziologov povsem varne.