Pozivi proti razrešitvi nadzornikov RTV

Veber je pozval Viranta naj z dnevnega reda seje umakne točko o razrešitvi nadzornikov RTV. Virant poziv zavrnil.

Objavljeno
25. september 2012 19.33
RTV
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je pozval predsednika DZ Gregorja Viranta, naj z dnevnega reda seje DZ umakne točko o razrešitvi nadzornikov RTVS. Zakonodajno-pravna služba je namreč po njegovih besedah ocenila, da bi bilo prenehanje mandata nadzornikov na način, kot ga predlaga mandatno-volilna komisija, v nasprotju z zakonodajo in ustavo.

Glasovanje o razrešitvi bo jutri

Predsednik DZ Gregor Virant pa je dejal, da nima podlage za to, da bi zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe to točko umaknil z dnevnega reda seje, kot ga je pozval vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Poslanke in poslanci bodo o razrešitvi petih nadzornikov RTVS ne glede na to odločali v sredo, kot je sporočil Virant. Po besedah predsednika DZ pa so vsi poslanci z mnenjem zakonodajno-pravne službe seznanjeni in »če jih bo prepričalo, bodo glasovali proti razrešitvi«. »Sam sem se že odločil, da bom glasoval proti,« je napovedal Virant in spomnil, da je podobno mnenje kot zakonodajno-pravna služba pred časom izrekel tudi pravnik Rajko Pirnat.

Veber je pojasnil, da so danes prejeli stališče zakonodajno-pravne službe DZ glede zakonitosti in ustavnosti sklepa mandatno-volilne komisije (MVK), ki je sprejela sklep o predčasni razrešitvi nadzornikov Radiotelevizije Slovenije (RVTS). Kot je poudaril, so predsednico komisije Sonjo Ramšak že opozorili na nezakonitost in ji predlagali, da točko o razrešitvi nadzornikov umakne z dnevnega reda in pridobi mnenje zakonodajno-pravne službe.

Ramšakova tega ni storila in koalicija je izglasovala sklep o nadaljevanju postopka. Zato je poslanska skupina SD zahtevo, da zakonodajno-pravno službo zaprosi za mnenje o tem, naslovila še na predsednika DZ Gregorja Viranta. Odgovor nanjo so prejeli danes, iz njega pa je po besedah Vebra razvidno, da prenehanje mandata na način, kot ga je predlagala MVK, ni v skladu z zakonodajo in ustavo.

Odstavitev nadzornikov bo velika škoda

K enaki stvari pozivajo tudi v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS DZ. »Namesto iskanju celovitih odgovorov o prihodnosti in razvoju RTVS smo priče le naglici pri odstavljanju nadzornikov«, so zapisali v javni izjavi.

Opozarjajo, da bo odstavitev večine članov nadzornega sveta v trenutku ko Radiotelevizija Slovenija (RTVS) sprejema programsko-poslovni načrt za leto 2013, »povzročila ne le poslovno, ampak tudi dodatno programsko škodo«.

Postopki za imenovanje novih nadzornikov namreč lahko trajajo več mesecev, medtem pa je prav nadzorni svet tisti organ, ki dokončno potrjuje programsko-poslovni načrt. Prav tako so prepričani, da v takšnih razmerah ne bo resne razprave o preoblikovanju in izboljšanju programov in storitev ter o racionalizaciji stroškov.

Šetinc: Revizijsko poročilo ne more biti podlaga

Predsednik nadzornega sveta RTVS Lenart Šetinc pa opozarja, da vlada v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SD Majde Potrata razrešitev štirih nadzornikov RTVS utemeljuje z drugačnimi razlogi, kot jih je navajala v odločbi o razrešitvi. Ob tem poudarja, da razrešitev nima podlage v zakonu in, da gre za »samovoljno dejanje ter očitno in grobo kršitev zakona in ustave«.

Poudarja tudi, da je Računsko sodišče revizijsko poročilo objavilo 21. avgusta, kar je nekaj manj kot mesec dni po razrešitvi štirih nadzornikov. Poleg tega se ugotovitve računskega sodišča nanašajo na leti 2009 in 2010 in se s tem le deloma, nikakor pa ne v pretežnem delu, prekrivajo z mandatom zdajšnjega nadzornega sveta.