Pozor, otroci na cesti!

Z novim šolskim letom bodo policisti sodelovali tudi na roditeljskih sestankih ter razdelili tudi 30.000 pobarvank, s katerimi želijo otrokom pojasniti pravila varnega obnašanja v prometu.

Objavljeno
28. avgust 2009 13.24
Poostreni ukrepi policije v bližini osnovnih šol
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - "Otroci prvi razredov osnovnih šol, ki se bodo s 1. septembrom vključili v promet, so ena najbolj ranljivih skupin, zato želimo zagotoviti, da bo njihova pot v in iz šole čim bolj varna," je poudarila notranja ministrica Katarina Kresal. Šolski minister Igor Lukšič pa je voznike opozoril, naj bodo v teh dneh še posebej pozorni na otroke.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred začetkom novega šolskega leta povedala ministrica Kresalova, se bliža prvi šolski dan, ki je stresen ne le za učence, ampak tudi za voznike.

Policija bo v ta namen, tako ministrica, nadaljevala s preventivnimi ukrepi, ki so že v teku. Z novim šolskim letom pa bodo policisti sodelovali tudi na roditeljskih sestankih ter razdelili tudi 30.000 pobarvank, s katerimi želijo otrokom pojasniti pravila varnega obnašanja v prometu. Kresalova je napovedala, da bo v torek tudi sama pospremila prvošolčke na poti v eno izmed osnovnih šol.


Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je še posebej prosil delodajalce, naj bodo razumni do staršev, če si bodo vzeli več časa kot običajno, ko bodo pospremili otroke na prvi šolski dan, ki za otroke predstavlja neke vrste praznik.


Vesna Marinko, predstavnica ministrstva za promet - ta se skupaj z ministrstvoma za šolstvo in šport ter za notranje zadeve prav tako vključuje v preventivne akcije -, je opozorila, da se nadaljuje trend zmanjševanja števila mrtvih in poškodovanih oseb, ki je bil opazen že v letu 2008. Število smrtnih žrtev se je tedaj zmanjšalo za 27 odstotkov oz. za 79 oseb, do današnjega dne pa so v letošnjem letu "ohranili" 23 življenj več kot v enakem obdobju lani.


"Letošnje leto je, kar se tiče števila mrtvih v prometnih nesrečah, eno najbolj varnih v zadnjih 40 letih," je povzela Marinkova, ki ocenjuje, da se bo ta trend nadaljeval vse do konca leta. K temu so po njeno pripomogla tudi dodatna finančna sredstva za večjo varnost v času turistične sezone, ki sta jih odobrila ministrica za notranje zadeve in minister za promet.


Varnost otrok na cestah je po besedah Ivana Kapuna z Generalne policijske uprave (GPU) ena pomembnejših nalog policije. Že pred začetkom šolskega leta so se lotili pregleda varnosti poti v šolo, pregledali prometno signalizacijo in se z vodstvi šol dogovorili o aktivnostih ob začetku šolskega leta. V naslednjih tednih bodo policisti posebno pozornost namenili nadzoru prometa v okolici šol in pomoči otrokom in staršem pri težavah, ki jih bodo imeli na cesti v tem času.

Aktivnosti na tem področju se ne bodo zaključile po prvih 14 dneh pouka, je napovedal Kapun ter opozoril, da morajo biti zgled otrokom ne le starši, pač pa vsi udeleženci v prometu.


Po besedah predsednika Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Bojana Žlendra so se novosti, ki so jih vpeljali lani - gre za zagotovitev varovanja otrok na dveh šolah v Ljubljani in Mariboru -, prijele in jih bodo nadgradili. Tako bodo varovanje letos zagotovili še na eni od ljubljanskih osnovnih šol. Poudaril je tudi pomen akcije Pasovček, saj so otroci po raziskavah najbolj ogroženi prav kot potniki v osebnih avtomobilih.


Žlender je poleg tega svetoval staršem, da, kjer je to mogoče, otrok ne pripeljejo v šolo z avtom. S tem malčke namreč prikrajšajo za izkušnjo pešca oz. kolesarja, kar jim bo manjkalo tudi kasneje v življenju, ko bodo sedli za volan. Poleg tega bi se starši z upoštevanjem tega nasveta izognili nevšečnostim pred samimi šolami.


Predsednik Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije Igor Pipan pa je izpostavil vlogo njihove organizacije kot dela civilne družbe, katere vključenost zagotavlja uspeh tovrstnih akcij. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da bo letos vključenih toliko šoferjev, da bodo mogli pred vsako šolo postaviti po dva svoja predstavnika, ki bodo spremljali promet in pomagali otrokom.