Pozval k spravi, a ne k pozabi

Zgodovinar Martin Premk: »Slovenski boj proti nacizmu in fašizmu bolj cenjen v tujini kot pa doma«.

Objavljeno
13. maj 2017 15.31
Poljana pri Prevaljah
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Prevalje – »Na drugo svetovno vojno je treba gledati na podlagi dejstev in resnice. Ni dovoljeno stvari spreobračati, še manj enačiti zavezniško vojsko z enotami zločinske organizacije SS,« je pri spomeniku Svobodi in miru na Poljani pri Prevaljah ob 72. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh dejal zgodovinar Martin Premk

Na slovesnosti je Premk pozval k spravi, a ne k pozabi. »V spravi, ki bi kar enačila vse, ne spodbujam. Prepričan pa sem, da je sedemdeset in celo že nekaj več let dovolj časa, da gremo naprej. Da oprostimo vsem, ki so se borili, ne glede na to, na kateri strani so bili. To pa ne pomeni, da moramo pozabiti, kaj se je med drugo svetovno vojno dogajalo ali da bi enačili v vojno vpletene strani,« je Premk poudaril na Koroškem. Spomnil je, da se je druga svetovna vojna začela z zločinom in z njim tudi končala. »To je z bojem po uradni kapitulaciji Nemčije,« je rekel Premk in opozoril na nekaj resnic, ki veljajo in jih ni moč pretvarjati, še bolj nedopustno pa je, da jih nekateri zlorabljajo v politične namene. 

»Resnica je, da smo bili Slovenci med drugo svetovno vojno napadeni. Da je bil slovenski narod kot majhen narod obsojen na smrt. Resnica je tudi, da je večina Slovencev čutila sveto dolžnost, da se nasilju upre. Slovenski boj proti nacizmu in fašizmu je bil cenjen že v času druge svetovne vojne in je še danes. Včasih bolj v tujini, kot doma,« je poudaril osrednji govornik Martin Premk. 

K strpnosti in demokratičnemu dialogu, ne pa h govorici kapitala je udeležence proslave pozval tudi župan občine Prevalje Matic Tasič. Ljudi je pozval k razbremenitvi zgodovinskega spomina. »Dajmo polet razvoju,« je rekel Tasič. 

Slovesnost pri spomeniku Svobodi in miru, delo akademskega slikarja Stojana Batiča, je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline s pomočjo občin Mežiške doline.