Praga je poslovni raj Slovencev in Hrvatov

Po prodaji Dinersa Tomaž Lovše in Hanžekovićevi po nakupih.

Objavljeno
28. oktober 2011 18.47
Posodobljeno
30. oktober 2011 05.55
Irena Divković Milanović
Irena Divković Milanović

Goran Sudarević, organizator ugrabitve Krešimirja Čorka, se ponaša s kar zajetnim dosjejem, v katerem je mogoče zaslediti vsa mogoča kazniva dejanja, od uboja pa do obtožbe za krajo slik Otona Glihe, vredne okoli pol milijona evrov. Za to dejanje so ga oprostili, saj mu je uspelo dokazati, da je dela kupil od naslednice. No, en podatek o Sudareviću je gotovo zanimiv za slovensko javnost. Namreč, po podatkih iz floridskega poslovnega registra je 20. februarja 2003 v Orange Cityju registriral Modul Construction z Zagrebčanom Alenom Bunićem. Podjetje je delovalo dve leti, kar potrjuje tudi zadnje letno poročilo, oddano 25. januarja 2005. Oba sta v register prijavila točna zagrebška domača naslova.

Leto pozneje pa so takrat 39-letnemu Buniću sodili v Kranju zaradi ropa Gorenjske banke na Bledu. Na sodišču se je iz oči v oči znašel s pogumnim dvajsetletnikom Damijem Maričem z Bleda, ki ga je, oboroženega z revolverjem magnum 38, ustavil med begom in izročil policistom. »Če bi videl, kakšno orožje ima, se ne bi junačil,« je takrat povedal hrabri Dami, glavna priča ropa. Bunić je pojasnil, da je prišel iz Zagreba oropat banko na Bledu, ker se je znašel v hudi finančni stiski, potem ko mu je propadel projekt na Hrvaškem. Izgovarjal se je še, da je nekdanji branitelj, da ga je v dejanje privedel splet nesrečnih okoliščin, na katere je vplival tudi alkohol, in da ni nikoli hotel nikomur škodovati. Sodišče je vse to upoštevalo ter ga obsodilo na leto in sedem mesecev zapora.

Gneča v Palm Beachu

Propadli projekt, o katerem je govoril, je bilo verjetno podjetje Modul računala, ki ga je v Zagrebu ustanovil konec 2002. Zanimivo pa je, da niti z besedo ni omenil floridskega Modul Constructiona. A ropar, potem ko je zapustil slovenski zapor, ni dolgo užival na prostosti. Že avgusta 2008 so ga prijeli italijanski policisti v pokrajini Imperia: karabinjerji so na parkirišču po naključju opazili moškega, ki se je vedel nenavadno, in ko so pregledali prtljažnik njegovega golfa španskih registrskih tablic, so odkrili 16 kilogramov hašiša! Prijeli so ga in poslikali, njegova fotografija pa je tako prišla v italijanske medije – med sojenjem v Sloveniji si je obraz sicer vedno uspešno zakril. Kaj se je potem dogajalo z njim, ni znano, dejstvo pa je, da ga je nizozemsko ministrstvo za notranje zadeve 26. septembra letos razglasilo za neželeno osebo.

A tu se zanimivosti o hrvaško-slovenski povezavi šele začnejo. Pobegli Sudarević je posloval tudi v Pragi, kjer je na naslovu Dittrichova 19 leta 1995 registriral podjetje RS Point. Med ustanovitelji je bilo kar nekaj ljudi, znanih s hrvaških sodišč in strani črne kronike. No, najzanimivejši pa je podatek, da je na istem naslovu registrirala več deset podjetij vrsta slavnih Hrvatov, od Oliverja Dragojevića pa do nekdanjega hrvaškega ministra za gospodarstvo iz Račanove vlade Ljube Jurčića. Jurčić je zdaj profesor na ekonomski fakulteti v Zagrebu. Pisno nam je sporočil, da nima več stikov s tamkajšnjim podjetjem, drugih poslovnežev, ki naj bi delovali na tistem naslovu, pa ne pozna. V praškem poslovnem registru je mogoče zaslediti tudi ime Slovenca Tomaža Logarja. S partnerji s Hrvaškega, med katerimi je najbolj znan vojni namestnik hrvaškega policijskega ministra Željko Tomljenović, je ustanovil podjetje Katerina-Trade v ulici Jordana Jorkova. Naj spomnimo, Logar zdaj živi na Floridi, na njegovem naslovu v Palm Beachu so bili med drugimi Slovenci prijavljeni tudi Boštjan Šoba, Marko Mohar, Tomaž Žvipelj pa Joc Pečečnik. Logar je za Pečečnikov Interblock vodil tudi uradni postopek pri organizaciji rulet v indijanskih igralnicah.

V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC PREBERITE: Kam so šli milijoni evrov?