Prašiči niso okuženi

Laboratorijske preiskave odvzetih vzorcev krvi 17 prašičev iz kmetije v Črešnjevcih, kjer je veterinar postavil sum na klasično prašičjo kugo, so pokazale, da prašiči niso bili okuženi.

Objavljeno
23. marec 2007 12.39
Ljubljana - Laboratorijske preiskave odvzetih vzorcev krvi 17 prašičev iz kmetije v kraju Črešnjevci, kjer je veterinar v četrtek zjutraj postavil sum na klasično prašičjo kugo, so pokazale, da prašiči niso bili okuženi z virusom, so sporočili iz Veterinarske uprave RS (Vurs). Ob tem so opozorili, da nevarnost okužbe prašičev v Sloveniji ni minila in pozvali k nadaljnjemu spoštovanju preventivnih ukrepov.

"Opozarjamo, da nevarnost okužbe prašičev v Sloveniji ni minila, saj se klasična prašičja kuga na Hrvaškem še vedno širi. Zato ponovno pozivamo na previdnost in na še nadaljnje spoštovanje preventivnih ukrepov," so poudarili na Vursu.

Ob tem so na Vursu še navedli, da je v četrtek Stalni odbor za prehransko verigo in zdravje živali na prošnjo Slovenije izglasoval odločbo, na podlagi katere bo omogočen premik živali iz območij, na katerih veljajo ukrepi zaradi pojava klasične prašičje kuge na Hrvaškem.

Dva prašiča kazala znake prašičje kuge

Kot je znano, so na Državnem središču za nadzor bolezni v četrtek ob 8.30 prejeli sporočilo, da je veterinar veterinarske ambulante Ljutomer postavil sum na klasično prašičjo kugo na kmetiji v kraju Črešnjevci v občini Gornja Radgona. Na njej gojijo 17 prašičev, od katerih sta dva kazala klinične znake prašičje kuge.

To je že drugi sum na klasično prašičjo kugo v Sloveniji. Prvega so postavili minuli petek na manjši kmetiji z dvema prašičema v kraju Slogonsko blizu hrvaške meje, za katera pa se je pozneje izkazalo, da nista zbolela za to boleznijo.